Stefán Rita receptje és fotója
Hozzávalók a piskótához (18 cm-es átmérőjű tortaformához):
- 100 g darált dió
- 90 g nyírfacukor
- 20 g fehér tönkölyliszt
- 8 g zsírszegény kakaópor
- 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 4 nagyobb tojás
- 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 250 g zsírszegény túró
- 1 bio citrom reszelt héja
- 50 + 10 g porrá őrölt nyírfacukor
- 65 + 20 g natúr joghurt
-10 g fix zselatin
-10 g zsírszegény kakaópor
- 35 g durvára darált dió
Hozzávalók a ganache-hoz:
- 150 ml 30 %-os habtejszín
- 150 g étcsokoládé (én 60 %-os Tibit használtam)
Díszítéshez: durvára darált dió a torta oldalára
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat).
- A diót, a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük.
- A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a nyírfacukor felével habosra verjük, a tojásfehérjét egy csipet sóval és a maradék nyírfacukorral nem túl kemény habbá verjük.
- A tojásfehérjéhez hablapáttal hozzákeverjük a felvert sárgáját, és folyamatosan hozzáadagoljuk a száraz keveréket. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot.
- A piskótát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és körülbelül 20 perc alatt az 1. pont szerinti hőfokon megsütjük.
- A krémhez a túrót, a citromhéjat, 50 g porrá őrölt nyírfacukrot, 65 g natúr joghurtot, és a fix zselatint összekeverjük és krémesítjük (én a botmixer aprító részét használtam).
- A körülbelül 375 g krémet 2 részre osztjuk, 170 g – 205 g arányban. A nagyobb részt félretesszük, ehhez már nem keverünk semmit. A kisebb részhez keverjük a durvára darált diót, a kakaóport, még 10 g porrá őrölt nyírfacukrot és még 20 g natúr joghurtot.
- A kihűlt tortaformát 3 lapra vágjuk. Az alsót megkenjük a kakós-diós krémmel, a másodikat pedig a sima túrós krémmel, majd ráhelyezzük a felső lapot.
- A torta tetejére ganache-t készítünk. A tejszínt 70 fokig hevítjük, majd a felaprított, szobahőmérsékletű csokoládéra öntjük. Pár percig hagyjuk állni, hogy a csokoládé felmelegedjen, majd óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Nem szabad sokat kevergetni, mert akkor buborékos lesz, és ez meglátszik a torta felületén.
- Pár perc hűlést követően a torta tetejére csorgatjuk a ganache-t úgy, hogy a szélein is lefolyjon. Egy egyenes pengéjű késsel lehúzzuk egyenletesre a torta tetejét, es bevonjuk az oldalát. Darált dióval díszítjük a torta oldalát.
- Hűtés után tálaljuk.
Megjegyzés: A dió és a túró együtt ritkán kerül egy süteménybe, de érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom! A csokis ganache pedig tovább emeli az így is csodálatos ízvilágot. ízre hasonlít a túró rudihoz, csak sokkal jobb annál! :-)
Mi egy nagy pohár zabos jegeskávéval fogyasztottuk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.