HTML

Címkék

áfonya (2) agg mónika (1) ajándékcsomag (1) alimentaria 2012 (1) alma (5) almakrém (1) almás (1) almás pite (2) almás szelet (1) amerikai (1) ár/érték (7) arabízek (1) aranygaluska (1) babhéj (1) barack (1) barcelona (1) bazsalikom (1) bejgli (1) bélflóra (1) béres andrea (9) boci torta (2) bögrés süti (2) bonbon (1) bottlik józsef (1) brownie (2) burgonya torta (1) candida (1) chili (1) citrom (2) citromfű (4) citromfüves túrós epertorta (1) cobler (1) csermák ancsa (1) csiga (1) csíkos (1) csili (1) csoki (3) csokipuding (1) csokis piskóta (1) csokis piskótarolád (1) csokitorta (2) csokoládé (19) csokoládészuflé (1) csokoládétorta (2) cukor (1) cukorbetegség (42) cukormentes (74) cukormentes bejgli (1) cukormentes csokoládétorta (1) cukormentes túró rudi (1) cukroskata (1) curd (1) datolya (1) dékány alexandra (1) desszert (2) desszertgolyó (1) diabetikus (71) diéta (2) dió (4) dunahullám (1) duplán gesztenyés süti (1) édesegészség (2) egészség (1) egészségeskeksz (1) egészséges recept (3) egyensúly (1) eper (10) epertorta (1) epres (1) epresfinomsag (1) erdei gyümölcs (2) erdei gyümölcsös joghurtkoszorú (1) erdő (1) eredmények (2) eredmények (1) eredményhirdetés (9) erőss (1) események (18) étcsoki (1) étcsokoládé (2) fagyi (2) fahéj (6) fahéjascukor (1) fahéjas gyömbéres szilva torta (1) fánk (2) faragó erzsébet (1) farkasbetti (1) farsangi fánk (1) február (1) fekete (1) feketeerdő (1) fekete áfonya (1) fogyókúra (2) fokhagyma (1) géher dorka (1) gelarto rosa (2) gesztenye (2) gesztenyés kocka (1) gluténmentes (1) golyó (1) gőzgombóc (1) gyermekláncfű (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyümölcs (1) gyümölcstorta (1) házilekvár (1) házi mustár (1) herbaház (2) hirtling irén (1) hópárduc (1) hortobágyi anna (12) horváth helga (1) hütte (1) immunrendszer (1) innoval (1) január (1) joghurt (6) joghurtdesszert (1) joghurtkrém (2) kakaós (1) kakaóscsiga (1) kakaós csiga (1) karob (2) kávé (1) kecskeruta (1) keksz (2) kekszmanufaktúra (1) kekszszalámi (1) képviselőfánk (1) kerekes ildikó (2) kijevi krémes (1) kinder bueno torta (1) kókusz (4) kókuszliszt (1) körte (2) kóstoltatás (9) koszogovits sándorné (1) kráteres torta (1) krémes (1) kriston andrea (1) kukoricafelfújt (1) kukoricaliszt (2) kukucskálós túrós (1) la delizia (2) lekvár (1) lekváros linzer (2) levendula (1) leves (1) life (1) linzer (1) lisztérzékenység (2) lúdláb torta (1) mák (3) mákos muffin (1) mákos süti (1) máktorta (1) mák mousse torta vérnarancs curddel (1) málna (3) málnás muffin (1) mandula (3) mandulatorta (1) mangós narancsos túrótorta (1) marcipán (2) mascarpone (3) mascarponés citromtorta (1) mazsola (2) meddőség (1) mediline (1) mediline üzletház (3) megfázás (1) meggy (6) meggyes túrókrém (1) menta (1) mézeskalács (1) miért jobb a nyírfacukor (2) miért jó a fogaknak a nyírfacukor? (1) miért jó a nyírfacukor (39) mini túrós kosárkák (1) mi a (1) mi a nyírfacukor (1) mogyoró (1) mogyorós csók (1) mousse (1) muffin (6) murányi zita (6) mustár (1) narancs (1) narancslekvár (1) narancsos csokis fánk (1) narancsos túrós (1) narancsos zserbó (1) nyertesek (1) nyírfa (1) nyírfacukor (120) nyírfacukor termékek (1) nyírfaméz (1) nyírfa cukor (1) oligo (1) őszi desszert (1) pacsi judit (1) palacsinta (1) papp mihályné marika (1) pap kutasi szilvia (3) paradicsom (1) paradicsomlekvár (1) passné jakab henrietta (1) pcos (1) piskóta (1) piskóta sütés nélkül (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pite (1) pohárkrém (1) pohár desszert (1) prebiotikum (1) premium (1) probiotikum (1) puding (3) receptek (109) receptverseny (96) receptverseny. (2) receptverseny 2. forduló (1) receptverseny március (1) reform torta (1) répatorta (1) reszelt (1) reszelt tészta (1) reszelt tésztás túrós sütemény (1) rétes (4) ribizli (1) rizsgolyó (2) rizspuding (1) rost (1) rudi (1) sacher (2) sajttorta (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (1) sokmagvas (1) somlói galuska (1) sült puding (1) sütemény (37) sütés (1) süti (1) sütőtök (3) szeder (4) szedresfagyi (1) szent istván bazilika (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (1) szuflé (1) technikák (24) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejcukorérzékenység (1) tejszínes kávékrém (1) tejszínhab (1) tészta (1) tiramisu (1) tönkölyliszt (2) tönköly liszt (1) torta (7) túró (4) túrórudi (1) túrós citromos zablepény (1) túrós rétes (1) túrótorta (1) túró rudi (1) túró rudi házilag (2) túró töltelék (1) újdonság (1) valentin nap (1) vanília (2) vaniliapuding (1) vaníliasodó (1) vanillin (1) vargarita (1) verderber katalin (4) vérnarancs (1) vilmoskörte (1) xilit (1) xylit (1) xylitol (2) zab (1) zabfalatok (1) zabkorpa (2) zabsüti (1) zselatin (1) zsolt (1) nyírfacukor (42)

2014.11.17. 15:02 EdesenEgeszseges

Hamarosan indulnak legújabb Nyírfacukor termékeink

hazi_cukraszat_net_1416232694.png_1158x486

Szuper újdonságok a Nyírfacukor kínálatban!

Hamarosan minden fontosabb élelmiszer bolt polcán megtalálhatjátok hiánypótló termékeinket. A cukorbetegek által is fogyasztható gluténmentes pudingporokhoz csak tejet kell adni, és kész is a gyors, könnyű finomság. A fahéjas Nyírfacukor díszítésre vagy ízesítésre is tökéletes, vanillines párja pedig az otthoni sütés elengedhetetlen kelléke lesz. <3

 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség süti receptek vanília sütemény sütés puding fahéj diabetikus cukormentes ár/érték csokipuding nyírfacukor vanillin miért jó a nyírfacukor nyírfacukor vaniliapuding nyírfacukor termékek fahéjascukor


2013.07.23. 10:33 EdesenEgeszseges

Eredményhirdetés - nyárindító receptverseny

1013099_517113371690060_1357571740_n.jpg

Kedves Nyírfacukor rajongók, felhasználók! 

Köszönjük szépen az újabb kitűnő recepteket, és a képeket, lassan olyan komoly gyűjtemény lesz a blogon, hogy kénytelenek leszünk valamilyen formában kiadni :D

Jöjjenek az eredmények, hiszen mindenki erre várt a leginkább:

1. Zabkorpás csokis-meggyes muffin, 521 szavazat, Kiss Orsolya

2. Epres túrótorta, 310 szavazat, Pintér Éva

3. Kókuszos meggyes csokis sütemény, 280 szavazat, Kun Tomán Viktória

4. Étcsokis kókuszos torta, 174 szavazat, Erdős Tünde

5. Diétás diócsoda, 168 szavazat, Herczegné Knapp Daniella

6. Áfonyás szedres gyümölcstorta, 163 szavazat, Polgár Ibolya

7. Marcipános sült puding, 96 szavazat, Hortobágyi Anna

8. Aszalt szilvás bonbon, 29 szavazat, Dékány Alexandra

Gratulálunk mindenkinek, az első három helyezettnek eljuttatjuk a nyereményt amint megkaptuk elérhetőségeiket privát üzenetben a facebookon, vagy emailben az info@nyirfacukor.hu címen. 

Továbbra is szeretettel várunk tőletek bármilyen Nyírfacukros finomságot! 

Üdv.

A Nyírfacukor csapata

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek csokoládé sütemény eredményhirdetés receptverseny diabetikus cukormentes egészséges recept nyírfacukor miért jó a nyírfacukor miért jobb a nyírfacukor nyírfacukor


2013.07.09. 16:13 EdesenEgeszseges

Kókuszos meggyes csokis sütemény

kokuszos_meggyes_csokis_sutemeny_01.jpg

Kun Tomán Viktória receptje és fotója

Hozzávalók 

- 12,5 dkg Nyírfacukor

- 12,5 dkg vaj

- 3 tojás + 3 tojásfehérje

- 9 dkg fehér tönkölyliszt

- 9 dkg tk búzaliszt

- 3 dkg kakaópor

- csipet só

- 1/2 cs sütőpor

- 30 dkg meggy (magozott állapotban mérve)

- 6 dkg kókuszreszelék

- 6 dkg Nyírfaporcukor

Elkészítés 

A 3 egész tojást fehéredésig keverjük a Nyírfacukorral egy kézi mixerrel. Ekkor hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű vajat és simára keverjük. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót, majd adagonként a tojásos-vajas masszához keverjük (elég sűrű állagú lesz). Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd belekeverjük egy spatulával a kókuszreszeléket. A piskóta tetejére szórjuk a kimagozott meggyet, majd rásimítjuk a kókuszos tojáshabot. 160 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses) 30 perc alatt megsütjük.

Szólj hozzá!

Címkék: meggy cukorbetegség receptek csokoládé kókusz sütemény receptverseny diabetikus cukormentes nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2013.07.05. 09:20 EdesenEgeszseges

Diétás diócsoda

969081_4863517074052_2000299837_n.jpg

Herczegné Knapp Daniella receptje és fotója

Hozzávalók

A tésztához

3 db tojás
3 dkg olvasztott Rama
2 ek szénhidrátcsökkentett lisztkeverék
1 ek finomliszt
2 ek holland cukrozatlan kakaópor
3 ek Nyírfacukor
1,5 ek kefír
1/2 kk sütőpor

A töltelékhez

4 dkg dió
1,5 ek zabkorpa
2 ek Nyírfacukor
0,5dl habtejszín
2 dkg vaj (nem margarin)

A mázhoz

5 dkg vaj (nem margarin)
2-3 ek holland kakaópor
1-2 ek Nyírfacukor

Elkészítés

Tészta: A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját elkeverjük a Nyírfacukorral, valamint az olvasztott vajjal és a kefírrel.
A lisztet, kakaóport, sütőport összekeverjük egy másik tálba, és óvatosan hozzáadjuk a tojássárgájás-vajas keverékhez. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan belekeverjük.
Egy tortaformába öntjük, és megsütjük (érdemes tűpróbát végezni).
Közben a diós tölteléket elkészítjük. Ledaráljuk a diót a nyírfacukorral, majd hozzámorzsoljuk a vajat, és beleöntjük a 2 kis kávétejszínt, valamint a zabkorpát is hozzáadjuk, és felfőzzük a mikróban, hogy krémes állagú legyen.
Amikor kisült a tésztánk, egy tetszőleges süteményszaggatóval kiszaggatjuk, és attól függően, hogy hány réteget szeretnénk, elvágjuk keresztbe a korongokat (én 3 rétegűt készítettem).
A korongokat megkenjük a töltelékkel és összeragasztjuk őket.
Ezután elkészítjük a csokoládémázat úgy, hogy a vajat megolvasztjuk, beletesszük a Nyírfacukrot és a kakaóport (sűrűn folyó mázat kell hogy kapjunk). De használhatunk cukormentes csokoládét is a bevonáshoz!
A töltött korongok oldalát beleforgatjuk a csokimázba, a tetejüket pedig díszítjük vele nyomózsák segítségével. A tetejükre egy fél szem diót rakunk, és lehűtjük, hogy a máz megdermedjen.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek diéta dió csokoládé sütemény receptverseny diabetikus cukormentes nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor diócsoda


2013.07.04. 15:07 EdesenEgeszseges

Áfonyás szedres gyümölcstorta

áfonyás-szedres torta.jpg

Polgár Ibolya receptje és fotója

Hozzávalók

Tészta: 6 tojás, 6 evőkanál Nyírfacukor, 6 evőkanál liszt, fél cs. sütőpor

Krém: 0,5 liter tej, 3 evőkanál Nyírfacukor, 1 csomag vaníliás pudingpor

Zselé: 1 cs. dr. Oetker tortazselé (színtelen), 3 evőkanál Nyírfacukor

Áfonya és szeder ízlés szerint

Elkészítés

A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a 6 tojássárgáját külön tálban elkeverjük a Nyírfacukorral. Ezután hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Kivajazott, lisztezett tortaformában 130 fokos légkeveréses sütőben világos aranybarnára sütjük. Míg hűl a tészta, elkészítjük a pudingot. Melegen a tésztára öntjük. Rátesszük a gyümölcsöket. És végül elkészítjük a zselét a tetejére. A zselé készítésénél használható gyümölcslé is, vagy szörp a leírás szerint, de azok cukortartalma miatt inkább sima vízzel és Nyírfacukorral készítem. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek torta szeder sütemény áfonya receptverseny diabetikus cukormentes nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2013.07.03. 13:21 EdesenEgeszseges

Kókuszkrémes piskótatekercs

kokuszkremes_piskotatekercs_01.jpg

Kunt Tomán Viktória receptje és fotója

Hozzávalók

- 10 dkg Nyírfacukor
- 3 tojás
- 5 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
- csipet só

Hozzávalók a krémhez

- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg Nyírfacukor Por

Elkészítés

A tojásokat a Nyírfacukorral fehéredésig habosítjuk, majd hozzászitáljuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 170 fokos sütőben (légkeveréses) addig sütjük, amíg el nem kezd barnulni a piskóta teteje - kb. 15 perc. (tűpróbát végezhetünk, mielőtt kivesszük a sütőből.) Ha kész a piskóta, nedves konyharuhára borítjuk, levesszük róla a papírt, és a konyharuhával feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet gyorsan: elkeverjük a mascarponét a kókuszreszelékkel és Nyírfacukorral. Ezt követően kitekerjük a piskótát, és eloszlatjuk rajta a krémet pár evőkanál kivételével. Feltekerjük, kívülről megkenjük a maradék krémmel és megszórjuk még egy kevés kókuszreszelékkel.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek kókusz sütemény receptverseny diabetikus cukormentes egészséges recept nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor piskóta tekercs


2013.07.02. 08:30 EdesenEgeszseges

Marcipános sült puding

Marcipános sült puding.jpg

Hortobágyi Anna receptje és fotója

Hozzávalók 4 személyre

-200 ml tej

-200 ml tejszín

-5 dkg Nyírfacukor

-3 tk mandula aroma

-1 egész tojás+1 sárgája

-1 kk vanília velő

 +A tetejére:

-2 dkg 90%-os csokoládé

 Elkészítés

Keverjünk össze minden hozzávalót, míg a Nyírfacukor teljesen feloldódik. Ezután 4 szuflé formában elosztjuk. Tepsibe állítjuk őket, amit a formák feléig töltünk vízzel és közepesen meleg sütőben (gázsütő 4-es fokozat) "rezgősre" sütjük. Ez kb. 45 perc. Ha elkészült, hagyjuk hűlni. Tegyük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. A csokoládéból zöldség hámozóval kanyarítsunk forgácsokat, és tálaláskor szórjuk a pudingok tetejére. Egyszerűen nagyszerű :)

 Jó étvágyat! 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek csokoládé marcipán mandula technikák receptverseny diabetikus cukormentes egészséges recept nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor sült puding


2013.07.01. 10:52 EdesenEgeszseges

Zabkorpás csokis-meggyes muffin

ookj (1).png

Kiss Orsolya receptje és fotója

Hozzávalók


-7dkg zabkorpa
-7dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
-2 tojás
-15 dkg Nyírfacukor
-10 dkg vaj
-5 dkg mogyoró
-24 szem meggy
-fél csomag sütőpor
-2 ek. zsírszegény kakaópor, v. karobpor

Elkészítés


A zabkorpát, tönkölybúza lisztet, kakaóport, és a sütőport kimérjük és összekeverjük. A mogyorót felaprítjuk, és ezt is hozzákeverjük. A nedves összetevőket is habosra keverjük, a 2 tojást, a vajat és a Nyírfacukrot. Majd hozzáadjuk a száraz összetevőket a nedveshez.
Jól elkeverjük. Papírral kibélelt muffin formákba kanalazzunk, majd 2 szem meggyet rakunk a közepébe. 180 fokon 25 percig sütjük.

Szólj hozzá!

Címkék: meggy cukorbetegség receptek diéta muffin sütemény technikák receptverseny zabkorpa cukormentes karob nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2013.06.28. 11:34 EdesenEgeszseges

Epres túrótorta

8639_550230125019031_1272834890_n (1).jpg

Pintér Éva receptje és fotója

 

Hozzávalók:

 Piskótához

4 db tojás

4 evőkanál Nyirfacukor

4 evőkanál liszt

½ csomag sütőpor

 Krém

30 dkg túró

2,5 dl hulala tejszín

1 cs oetker zselésítő túrótortához

3-4 evőkanál Nyírfacukor (ízlés szerint)

 1 cs oetker  főzés nélküli tortazselé

 Elkészítés:

Szokásos módon piskótát készítünk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. A tojássárgáját habosra keverjük a Nyírfacukorral, hozzáadjuk a tojásfehérjét és a sütőporos lisztet. Gyümölcstortaformában sütjük hőlégkeveréses sütőben 180  fokon, kb- 18-20 perc.

Áttörjük a túrót a Nyírfacukorral habosra keverjük. (Ha nagyon száraz 1-2 kanál tejföllel lazíthatjuk.) Habosítjuk a tejszínt, mielőtt elkészülne a fele zselésítőt belekeverjük. A zselésítő másik felét a túróhoz adjuk, majd lazán összeforgatjuk a kettőt.

A tetejét kirakjuk eperrel. (Lehet más gyümölcs is, ami passzol a túróhoz.) Elkészítjük a tortazselét a leírás alapján. Ráöntjük a tortára és hűtőbe rakjuk!

Jó étvágyat

Szólj hozzá!

Címkék: receptek túró eper sütemény technikák receptverseny diabetikus túrótorta nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2013.06.25. 13:40 EdesenEgeszseges

Étcsokis kókuszos torta

998904_4954180777809_986562100_n.jpg

Erdős Tünde receptje és fotója


Hozzávalók

A tésztához: 

6 tojásfehérje 
15 dkg kókuszreszelék 
8 dkg Nyírfacukor

A krémhez: 

6 tojássárgája 
10 dkg Nyírfacukor 
5 dl tej 
10 dkg vaj 
2 evőkanál ételkeményítő vagy 1 csomag csokis pudingpor 
5 dkg fekete kakaópor 
1 evőkanál rum vagy rumaroma 
1 nagy csipet tengeri só 
20 dkg 74 %-os étcsokoládé

Elkészítés 

Tészta

Tojások fehérjét habbá verjük, félidőben beledolgozzuk a Nyírfacukrot, végén a kókuszt laza mozdulatokkal beleforgatjuk, hogy minél kevésbé törjük össze. Kicsi csatos tortaforma(nekem 21 cm átmérőjű cukrász tortakarikám van, aminek nincs alja, csak tepsibe sütőpapírt teszek, és arra a karikát) aljába szilikonos sütőpapírt teszünk, és a hab 1/3-át szétterítjük benne kb. 1 cm magasságban. 200 fokon kb. 15 percig sütjük, amíg a szélei meg a teteje picit barnulni nem kezd. 3 ilyen lapot sütünk. Hagyjuk kihűlni, és óvatosan lehúzzuk róla a papírt, vagy egy hosszú pengéjű késsel alányúlunk, és szépen leválasztjuk vele.

Krém

6 tojássárgáját a Nyírfacukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt, a kakaóport, és felöntjük a tejjel, lassú tűzön sűrűre főzzük. Még forrón beledolgozzuk a vajat és az étcsokit, hogy el olvadjon benne. Hagyjuk kihűlni, és hűlés után habverővel kihabosítjuk. Egy lapra krémet teszünk, rá egy másik lapot, és arra megint krémet, majd befedjük az utolsó lappal. Pár órára hűtőbe tesszük, és díszítjük a maradék krémmel.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek torta kókusz sütemény technikák receptverseny cukormentes csokitorta étcsoki nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2013.06.24. 11:33 EdesenEgeszseges

Aszalt szilvás bonbon


bonbon_s.jpg

Dékány Alexandra receptje és fotója

Hozzávalók:

golyó:

100 gr aszalt szilva kimagozva, apróra vágva
100 gr darált dió
2 ek Nyírfacukor por
2 ek rum/rumaroma
1 ek víz
1 ek szilvalekvár

bevonat:
70 gr étcsokoládé
1 púpozott tk kókuszzsír
kb. 1 kk chili (elhagyható)

Elkészítés

A szilvát állni hagyom a rummal és az 1 evőkanál vízzel kb. fél-1 órát. A darált diót 
összekeverem a Nyírfaporcukorral. Hozzáteszem a lekvárt, jól összekeverem, majd megy bele 
a szilva, szintén jól összekeverem, hogy egy viszonylag kemény masszává álljon össze. 
Berakom a hűtőbe fél órára. Utána golyókat formázok belőle, majd szintén fél órára 
megy a hűtőbe. Ezután megolvasztom gőzfürdőn a csokoládét, hozzáadom a kókuszzsírt (+ a chilit). A golyókat beleforgatom. Sütőpapíros tálcára teszem, majd a hűtőbe.

Szólj hozzá!

Címkék: szilva cukorbetegség receptek csokoládé sütemény chili bonbon golyó étcsokoládé technikák receptverseny cukormentes nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2013.03.22. 15:52 EdesenEgeszseges

Gluténmentes sokmagvas keksz

sokmagvas keksz.jpg

Sípos Dóra receptje és fotója

Hozzávalók:

-20 dkg vaj

-14 dkg Nyírfacukor

-1 csom. vaníliás cukor ( ezt is lehet csinálni Nyírfacukorból)

-2 db tojás

-16 dkg gluténmentes liszt ( Schár)

-10 dkg lenmagpehely

-2 evőkanál sütőpor

-1 evőkanál tejföl

-1 evőkanál méz

+ 1-1 marék pirított tökmag-napraforgómag-durvára darált dió-mandula és apróra vágott fekete csoki

Elkészítés:

A tojásokat a vajjal és a cukorral habosra keverem és hozzáadom a többi hozzávalókat a végére hagyva a csokit és a magvakat. Kanállal halmokat rakunk a sütőpapírral bélelt tepsibe nem túl közel mert terül és a tetejét megszórjuk tökmaggal, napraforgómaggal. Gyorsan sül. Dobozban tárolva sokáig eláll.

Szólj hozzá!

Címkék: receptek keksz sütemény gluténmentes diabetikus cukormentes nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor sokmagvas egészségeskeksz


2012.12.07. 08:39 EdesenEgeszseges

Receptverseny/December: Narancsos brownie sütőtökkel

brussola+narancsos brownie 064.jpg

Hortobágyi Anna receptje és fotója

Hozzávalók:
-15 dkg sült sütőtök hús
-3 nagyobbacska narancs
-25 dkg diabetikus liszt
-1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
-3+3 dkg cukrozatlan kakaópor
-300 g natúr joghurt
-15 dkg margarin
-12 dkg Nyírfacukor
-1 tk vaníliavelő
-narancs aroma (elhagyható)
-1 csipet só

 

Elkészítés:
A narancsokat alaposan sikáljuk le. (Aki ódzkodik tőle, használjon
kezeletlen gyümölcsöt). Reszeljük le a héját, a levét pedig facsarjuk
ki és szűrjük le. A magokat távolítsuk el.
A sült sütőtök húst keverjük össze a tojásokkal, a narancs rostjaival
és a reszelt héj egyharmadával.
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, 3 dkg kakaót, 9 dkg Nyírfacukrot
és egy csipet sót vegyítsünk el, majd keverjük össze a nedves
hozzávalókkal.
Béleljünk ki egy 20*28-as tepsi alját sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát.
170 fokra előmelegített sütőben süssük kb 55-60 percig. (Végezzünk tűpróbát!)
Amíg sül, öntsük egy lábasba narancs levét .200 ml-nek kell lennie, ha
kevesebb, egészítsük ki tejszínnel.
Tegyük bele a maradék narancshéjat, a Nyírfacukrot, a margarint, a
másik 3 dkg kakaót, a vaníliát,  és melegítsük össze. Akkor jó, ha
egyet rottyan, mielőtt levesszük a tűzről.
A narancs aromát csak a végén adjuk hozzá.
Amikor a tészta megsült, rögtön öntsük le a forró csokis keverékkel és
hagyjuk hűlni.
Tegyük a hűtőbe néhány órára, míg a máz megszilárdul rajta.
A fotózással ezt nem tudtam megvárni, de ha türelmesebbek vagyunk, a
végeredmény szépen szeletelhető sütemény lesz!

Jó étvágyat hozzá!.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek sütőtök narancs sütemény brownie receptverseny diabetikus cukormentes nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2012.12.03. 09:14 EdesenEgeszseges

Eredményhirdetés/November

Minden termék.jpg

A kép illusztráció

Köszönjük, hogy novemberben is kitűnő receptekkel láttak el bennünket. Ebben a hónapban is több finomság versengett a díjakért, lássuk a végeredményt. 

A novemberi szavazatok alakulása:

416 szavazat: Somlói galuska (Faragó Erzsébet)

340 szavazat: Almás sütőtök krémleves (Hortobágyi Anna)

222 szavazat: Fahéjas gyömbéres szilvatorta (Kun-Tomán Viktória)

198 szavazat: Fekete erdő torta (Gyáfrás Zsuzsi)

A szavazók közül Sipos Ferenc nyerte ajándékcsomagunkat. Várjuk a nyertesek jelentkezését. Kérjük küldjék el postacímüket és telefonszámukat az edesenegeszseges@gmail.com címre, hogy nyereményüket futárral kézbesíthessük.

Részvétel: A receptverseny egész évre szól, de a sorsolások havi fordulónként történnek, mindig a hónap utolsó napját követő napon. A verseny adott fordulójában a hónap folyamán beérkezett receptek vesznek részt. A versenyben való részvételhez mellékelni kell egy fotót, és beküldeni az étel hozzávalóit, és elkészítésének pontos leírását - esetleg egy rövid sztrorit, ha kapcsolódik hozzá valamilyen különleges élmény, az edesenegeszseges@gmail.com címre.

Szavazás: A blogbejegyzések a receptek érkezési sorrendjében kerülnek feltöltésre. Minden receptet kétszer osztunk meg havonta, így érdemes figyelemmel követni a facebook.com/edesenegeszseges oldalon a posztokat. Újdonság, hogy egy személy többféleképpen is leadhatja szavazatát, segítve ezzel a recept beküldőjének nyerési esélyeit:Szavazhat a BLOGON a bejegyzést követő "tetszik" gomb megnyomásával; Szavazhat a Facebookon további 2 módon: a blogbejegyzés FB posztjának lájkolásával ÉS megosztásával. A bejegyzéseket megosztók szavazatai duplán számítanak (!!!), így érdemes mindenkit a megosztásra is buzdítani. Így egy ember három szavazatot adhat le egy receptre, ráadásul van duplán számító szavazat is. A nyertesek változatlanul azok, akik összesítve a legtöbb "lájkot" kapták. A recepteket érdemes a hónap elején beküldeni, hogy minél több szavazatot gyűjthessen az adott hónapban a versenyző.

Nyeremények: Az a három versenyző, aki receptjére a legtöbb szavazatot kapta a fent leírt három módon összesen, nyírfacukor ajándékcsomagot kap. A szavazók közül kisorsolunk egy szerencsést, aki szintén egy Nyírfacukor ajándékcsomag tulajdonosa lehet.

Köszönjük még egyszer a recepteket és a szavazatokat! Decemberben folytatjuk!

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek eredményhirdetés receptverseny diabetikus cukormentes nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2012.11.21. 10:37 EdesenEgeszseges

Receptverseny/November: Fahéjas-gyömbéres szilva torta

fahejas_gyomberes_szilvas_torta_04.jpg

Kun-Tomán Viktória receptje és fotója

Hozzávalók a piskótához:

- 3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (helyettesíthető sima búzaliszttel)
- 3 dkg fehér tönkölyliszt (helyettesíthető sima búzaliszttel)
- 6 dkg Nyírfacukor
- 1/2 tk sütőpor
- csipet só
- 1 ek olívaolaj
- 3 tojás
 
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 6 dkg Nyírfacukor (erősen édesszájúaknak több ajánlott)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér (használhatunk helyette frissen reszeltet is, kb 3 cm-t)
- 25 dkg szilva (kimagozott állapotban lemérve)
- 1 csomag habfixáló (opcionális)
 
Elkészítés:
A piskótához a tojások sárgáját egy robotgéppel habosra keverjük a Nyírfacukorral, hozzáadjuk az olívaolajat, majd beleszitáljuk a sütőporral és sóval elkevert kétféle lisztet. A tojások fehérjéjét a Nyírfacukorral kemény habbá verjük, majd részletekben óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába, hogy könnyű legyen. Kivajazott, lisztezett 17 cm-es tortaformába töltjük és 160 fokon addig sütjük, amíg a teteje el nem kezd barnulni. (kb. 15-20 perc, tűpróbát azért érdemes megejteni, mielőtt kivesszük a sütőből) Ha kihűlt, három részre vágjuk.
 
A krémhez a mascarponét robotgéppel addig keverjük a Nyírfacukorral, míg nem lesz szemcsés. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, a fahéjjal és gyömbérrel ízesítjük, és tovább keverjük. Ha elkezd keményedni a tejszínhab, hozzáadjuk a habfixálót és kemény krémmé verjük (vigyázzunk, ne keverjük túl). A szilvát kimagozzuk. A krémet 3 egyenlő részre osztjuk és az alsó réteg piskótát megkenjük az egyik adaggal. Körben elhelyezzük rajta a szilvaszeleteket, majd ráhelyezzük a középső réteg piskótát és ugyanígy rétegezzük.
A felső piskótát díszíthetjük a nyomózsákba töltött krémmel is, de simán csak rákenhetjük, az is jó. Szépen elhelyezzük rajta a szilvaszeleteket és már tálalhatjuk is.

Szólj hozzá!

Címkék: szilva cukorbetegség receptek mascarpone sütemény gyömbér fahéj receptverseny diabetikus cukormentes nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor fahéjas gyömbéres szilva torta


2012.11.16. 08:54 EdesenEgeszseges

Receptverseny/November: Fekete erdő torta

Feketeerdő-torta.jpg

Gyáfrás Zsuzsi receptje és fotója

Hozzávalók a tortalaphoz:

  • 7 tojás
  • 15 dkg Nyírfacukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg reszelt étcsokoládé
  • 15 dkg darált mandula
  • 15 dkg liszt
  • 3 kk. sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 nagy üveg magozott meggybefőtt (lehet fagyasztott is)
  • 7 dl habtejszín 
  • 6 ek. meggypálinka (elhagyható, a meggy levével helyettesíthető)

Díszítés:

  • 20 dkg reszelt tejcsokoládé

Elkészítés:

A tojássárgáját 10 dkg Nyírfacukorral habosra verem. A vaníliás cukrot, a csokoládét és a mandulát hozzáadom. A lisztet a sütőporral elkeverem, majd ezt is belekeverem a tojássárgájához. A tojásfehérjét a maradék Nyírfacukorral kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a tésztába. Egy tortaforma aljára sütőpapírt teszek, majd kivajazom és belisztezem. Beleöntöm a tésztát, majd előmelegített sütőben megsütöm. Kb. 45-50 perc kell neki, de tűpróbával ellenőrizzük, az a legbiztosabb. A sütőből kivéve rácsra teszem hűlni. Mikor teljesen kihűlt 3 lapba vágom.

A töltelékhez a meggyet lecsepegtetem, de a levét felfogom. 16 szem meggyet félreteszek díszítésnek (én ennyi szeletet szeretnék, de lehet 12 szelet is, akkor 12 szem meggyet kell félretenni). A tejszínt habbá verem mindenféle ízesítő anyag nélkül. 

Összeállítás:

Egy szép tálcára vagy tortatálra egy tortacsipkét helyezek. A szélére sütőpapírt teszek, amit majd a díszítés végeztével eltávolítok, így tiszta marad a tortacsipke.

Az alsó és középső lapot meglocsolom meggylével és/vagy meggypálinkával. A tejszín 1/3 részét rákenem, majd a meggy felét szépen rásorakoztatom. Ráteszem a második lapot, erre a a tejszín második harmadát rákenem, majd a maradék meggyet ráhelyezem. Befedem a harmadik lappal. Mielőtt bevonom a torta külsejét a habbal, félreteszek belőle egy keveset a habrózsákhoz. Egy habzsákba töltöm, majd 16 kis halmot nyomok csillagcsőrrel a tortára körbe. Minden habrózsa közepébe egy nagyon jól lecsepegtetett meggyszemet ültetek. Majd a csokoládéforgáccsal díszítem a tetejét és az oldalát is.

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: meggy cukorbetegség fekete receptek csokoládé torta erdő sütemény cukor nyírfa receptverseny diabetikus cukormentes feketeerdő nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2012.11.12. 15:05 EdesenEgeszseges

Receptverseny/November: Somlói galuska

415739_2527874553609_1155782640_32256108_1630402271_o.jpg

Faragó Erzsébet receptje és fotója

Hozzávalók a piskótához:
-6 tojás
-6 evőkanál Nyírfacukor
-6 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

-pici só és fél csomag sütőpor 
-a fele nyers piskóta tésztához 1 evőkanál kakaóport adunk
Hozzávalók a vaníliás krémhez:
-8 dl tej
-2 csomag főzős vaníliás pudingpor
-6 evőkanál Nyírfacukor
Hozzávalók a csokis krémhez:
-8 dl tej
-2 csomag főzős csokis pudingpor
-6 evőkanál cukor
Piskótát mártogatni vagy öntözgetni =
-Rum vagy rumaroma 4-5 dl tejjel hígítva 5 kanál Nyírfa cukor / ezt fel kell melegíteni/
-20 dkg darált dió
-2 narancs reszelt héja
-1 kávéskanál őrölt fahéj
-15 dkg mazsola 
Hozzávalók a díszítéshez: tejszínhab :) csokiöntet vagy csokiforgács

Piskóta elkészítés:

A 6 tojásból lapos tepsiben piskótát készítünk úgy, hogy tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a Nyírfacukorral , a fehérjét kemény habbá verjük, a lisztbe keverjük a sütőport, a lisztet és a tojáshabot felváltva a felvert tojás sárgához adjuk úgy, hogy a fehérjéből maradjon utoljára. Kész piskóta felét beleöntjük egy zsírpapírral bélelt tepsi egyik felébe, majd a maradékhoz a kakaóport hozzáadjuk majd a tepsi másik felébe a kakaós piskótát öntjük. 
Elsimítjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük kb. 20 perc alatt.
Egy-egy edényben megfőzzük a kétféle pudingot, egy kicsit hígabbra.
A piskótáról a zsírpapírt lehúzzuk, 4 részre vágjuk, majd egy tálcára tesszük az alsó lapot, megöntözzük a Nyírfacukros –rumos tejjel ,majd rátesszük a vaniliás pudingnak a felét és megszórjuk darált dióval és a mazsival. Erre kerül a középső lap, amit ugyan úgy megöntözünk a Nyírfacukros rumos tejjel , majd a csokis puding fele kerül rá és megszórjuk darált dióval és mazsival .
Ráhelyezzük a 3. piskóta lapot meglocsoljuk a Nyírfacukros - rumos tejjel,majd rátesszük a maradék vaníliás pudingot , darált diót és mazsolát. 
Rátesszük a tetejére az utolsó piskóta lapot és rákenjük a maradék csokis pudingot.
U.i.: Jó sok Nyírfacukros –rumos tejjel locsold meg a piskótát ,mert úgy a jó ha megszívja magát a piskóta és nem lesz száraz..
1 napig a hűtőben össze kell érnie az ízeknek. / Nehéz ennyit várni de utána finomabb lesz :):):) /
Mély üvegtálat veszünk elő, és 2 cm-es szeleteket vágunk, ezt is tovább kockázzuk, majd az egészet leöntjük a csokis öntettel. Tálaláskor nem túl édes tejszínhabbal vagy csoki forgáccsal díszítjük.
VIGYÁZAT FÜGGŐSÉGET OKOZ :D:D
Jó étvágyat !

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek csokoládé sütemény mazsola puding receptverseny diabetikus somlói galuska cukormentes nyírfacukor nyírfacukor


2012.11.06. 09:44 EdesenEgeszseges

Receptverseny/November: Almás sütőtök krémleves a mézeskalács ízeivel

Másolat - Mézeskalács ízű sütőtök krémleves 004.jpg

Hortobágyi Anna fotója és receptje

Hozzávalók:
-egy 1300-1400 g-os sütőtők, a héj és a magok nélkül 600 g, ennyi kell a levesbe
-40 dkg illatos alma (tisztítva mérve)
-1 l víz
-200 ml tejszín
-6 dkg diabetikus méz
-5 dkg Nyírfacukor
-3 tk mézeskalács fűszerkeverék (cukrozatlan!)
-1 kk vaníliavelő
-4 tk fahéj
-4-5 szem szegfűszeg
És a tálaláshoz rengeteg fahéj!!! :-)

Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk félbe. Távolítsuk el a magjait, daraboljuk fel és sorakoztassuk alufóliával bélelt tepsibe. Süssük meg.
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, a magházat távolítsuk el és tegyük egy lábasba.
Öntsük fel egy liter vízzel, dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a vaníliát és 2 tk fahéjat, és
főzzük puhára. A megsült sütőtököt (a héját eltávolítva) tegyük az alma mellé, öntsük hozzá a tejszínt és merülőmixerrel pürésítsük.
Keverjük bele a többi fűszert és a Nyírfacukrot, tegyük vissza a tűzre és melengessük össze, amíg egyet rottyan.
Fahéjjal megszórva forrón tálaljuk.

Jó étvágyat !

Szólj hozzá!

Címkék: alma leves cukorbetegség receptek sütőtök fahéj mézeskalács receptverseny diabetikus cukormentes nyírfacukor hortobágyi anna miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2012.11.03. 11:10 EdesenEgeszseges

Eredményhirdetés/Október

Minden termék.jpg

A kép illusztráció

Köszönjük, hogy októberben is kitűnő receptekkel láttak el bennünket. Ebben a hónapban is több édesség versengett a díjakért, lássuk is a végeredményt. 

Az októberi szavazatok alakulása:

682 szavazat: Pohárkrém (Radvánszkyné Gulyás Györgyi)

627 szavazat: Lekváros linzer (Gyáfrás Zsuzsi)

579 szavazat: Reform mogyorós burgonyatorta (Murányi Zita)

520 szavazat: Vilmoskörtés málnás muffin (Hortobágyi Anna)

186 szavazat: Kakaós csiga (Rajna Ildikó)

A szavazók közül Deák Andrea nyerte ajándékcsomagunkat. Várjuk a nyertesek jelentkezését. Kérjük küldjék el postacímüket és telefonszámukat az edesenegeszseges@gmail.com címre, hogy nyereményüket futárral kézbesíthessük.

Részvétel: A receptverseny egész évre szól, de a sorsolások havi fordulónként történnek, mindig a hónap utolsó napját követő napon. A verseny adott fordulójában a hónap folyamán beérkezett receptek vesznek részt. A versenyben való részvételhez mellékelni kell egy fotót, és beküldeni az étel hozzávalóit, és elkészítésének pontos leírását - esetleg egy rövid sztrorit, ha kapcsolódik hozzá valamilyen különleges élmény, az edesenegeszseges@gmail.com címre.

Szavazás: A blogbejegyzések a receptek érkezési sorrendjében kerülnek feltöltésre. Minden receptet kétszer osztunk meg havonta, így érdemes figyelemmel követni a facebook.com/edesenegeszseges oldalon a posztokat. Újdonság, hogy egy személy többféleképpen is leadhatja szavazatát, segítve ezzel a recept beküldőjének nyerési esélyeit:Szavazhat a BLOGON a bejegyzést követő "tetszik" gomb megnyomásával; Szavazhat a Facebookon további 2 módon: a blogbejegyzés FB posztjának lájkolásával ÉS megosztásával. A bejegyzéseket megosztók szavazatai duplán számítanak (!!!), így érdemes mindenkit a megosztásra is buzdítani. Így egy ember három szavazatot adhat le egy receptre, ráadásul van duplán számító szavazat is. A nyertesek változatlanul azok, akik összesítve a legtöbb "lájkot" kapták.

Nyeremények: Az a három versenyző, aki receptjére a legtöbb szavazatot kapta a fent leírt három módon összesen, nyírfacukor ajándékcsomagot kap. A szavazók közül kisorsolunk egy szerencsést, aki szintén egy Nyírfacukor ajándékcsomag tulajdonosa lehet.

Köszönjük még egyszer a recepteket és a szavazatokat! Novemberben folytatjuk!

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek eredményhirdetés receptverseny diabetikus cukormentes nyírfacukor nyírfacukor


2012.10.25. 08:47 EdesenEgeszseges

Receptverseny/Október: Kakaóscsiga

548442_342297785866965_265657445_n.jpg

Rajna Ildikó receptje és fotója

Hozzávalók:

- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25dkg kakó
- 5dkg vaj
- 5dkg Nyírfacukor,ízlés szerint
- 4dl tej
- 2dkg élesztő
- 2db tojás
- olaj
 
Elkészítés:
 

A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, majd önts hozzá három deci tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.

A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Ha megkelt, szedd kétfelé a tésztát.

A belisztezett deszkán nyújtsd ki az egyiket egy centi vastagra. Olajjal kend meg a tetejét, és szórd rá a kakaó felét. Óvatosan tekerd fel, majd vágj le belőle 2-3 cm-es szeleteket. Ugyanezt tedd meg a másik adag tésztával is. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd rá a csigákat, és előmelegített sütőben süsd meg.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek csiga sütemény kakaós technikák receptverseny diabetikus cukormentes kakaós csiga kakaóscsiga nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor


2012.10.18. 14:56 EdesenEgeszseges

Receptverseny/Október: Szilvalekváros majdnem- Sacher

sacher.jpg

Murányi Zita receptje és fotója

A híres bécsi klasszikus, nem kevésé ízes, ám olcsóbb variációja a csokoládé megrögzött
szerelmeseinek. A morzsás piskótának köszönhetően, ha szénhidrát csökkentett kenyeret,
péksüteményt használunk előállításához, a tortaszeletek légiesebbek és diéta kompatibilisek
lesznek, anélkül, hogy bármit is veszítenénk az élményből, melyet egy full csokis, finom, házi
lekváros, citrusos felhangokkal rendelkező sütemény elfogyasztása okoz.

Hozzávalók a piskótához:

- 2 tojás sárgája
- 5 lapos ek Nyírfacukor
- 2,5 ek házi, ch csökkentett, liszt finomságúra őrölt zsemlemorzsa (készülhet teljes kiőrlésű
  péksüteményből is)
- csipet só
- 5 ek Nyírfacukorból, 2 ek kakaóból, 2 ek forró vízből és egy tk vajból főzött csoki
  ½ csomag sütőpor
- 2 tojás csipet sóval felvert fehérjéje

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ha a főzött csoki némileg kihűlt a
tojásokhoz adjuk állandó kevergetés mellett. Hozzászitáljuk a sütőporral elkevert morzsát,
majd a tésztához keverjük a fehérjehabot, ne törjük nagyon össze. Kikent, 18 cm-es kapcsos
tortaformában, előmelegített légkeveréses sütőben, 160 fokon 10-15 perc alatt készre sül,
fontos, hogy ne szárítsuk ki.

Az eredeti recepttől eltérően én még langyosan meglocsoltam a citrusos sziruppal, hogy a
piskóta hűlés közben magába igya a folyadékot.

Hozzávalók a sziruphoz:

- Fél deci víz
- 2 lapos ek Nyírfacukor
- csipet fahéj
- Egy ek. házi narancs- és ugyanennyi citromlikőr (nyírfacukorral kandírozott héjukat vodkával
  töltöttem fel, de bármilyen tiszta szesz megteszi, egy hétig hűvös helyen tartottam, majd
  átszűrtem)
- Ezek hiányában használhatunk rumot is, akkor a szirupba reszeljünk kezeletlen citrom- és
  narancshéjat.

Elkészítés:

A szirup összetevőit főzzük sűrűre, locsoljuk meg vele a csokis piskótánkat. Ha beitta a
szirupot, óvatosan vágjuk ketté. Felületüket kenjük meg gazdagon házi, nyírfacukros, fahéjas
szilvalekvárral. (De használhatunk jó minőségű, boltit is, pl.: a Bakos nyírfacukros lekvárjait).

Hozzávalók a lekvárhoz:

- ízlés szerint szilva

- Nyírfacukor

- fahéj

A lekvár elkészítése:

Egy balzsamecettel épp csak kikent üstbe, lábasba tegyük a kimagozott gyümölcsöt és
Nyírfacukrot, fahéjat, főzzük össze, botmixerrel „pürésítsük”. Az elkészült lekvárt még forrón át
is passzírozhatjuk, csírátlanított befőttesüvegen, celofánnal fedve, tartósítószerek nélkül is
hónapokig eláll, anélkül, hogy megromlana.

Hozzávalók a csokimázhoz:

- 5 deka, magas kakaótartalmú cukormentes étcsoki
- fél deci vízből és 2 lapos ek Nyírfacukorból főzött cukorszirup

A csokimáz elkészítése:

Az olvasztott csokihoz adjuk a forró szirupot, keverjük homogénre, majd fedjük be vele a
torta tetejét (előzetesen persze lekvározzuk) és szélét.

Ha magasabb tortát szeretnénk, szilárdulás és felvágás után érdemes két szeletet egymás
tetejére helyezni (lásd a képen), ráadásul így a ropogós csoki rétegből is duplán kijut
mindenkinek! Nyolcszeletes tortához duplázzuk a mennyiségeket!

Szólj hozzá!


2012.10.16. 09:02 EdesenEgeszseges

Receptverseny/Október: Pohárkrém - meggyes túrókrém

557516_392095800854734_1571846713_n.jpg

Radvánszkyné Gulyás Györgyi receptje és fotója

Hozzávalók a túrókrémhez:


- 50 dkg túró 
- 9,5 dkg Nyírfacukor
- 1 citrom reszelt héja és pici leve 
- 2 dl habbá vert tejszín 

Hozzávalók a meggyzseléhez:

- 30 dkg magozott meggy 
- 5 dkg Nyírfacukor 
- 1 evőkanál tejszínes pudingpor 
- 1 dl víz 
- pár csepp narancsolaj

A díszítéshez:

tejszínhab 
- menta 

Elkészítés:

A meggyet a Nyírfacukorral egy edényben összefőzöm, a pudingport a vízzel simára elkeverem, besűrítem vele a meggyet. Majd belecsepegtetem a narancsolajat és hagyom kihűlni. 
A túrót simára keverem (botmixerrel) a Nyírfacukorral és a reszelt citromhéjjal, citromlével

A túrókrémhez keverem a felvert tejszínhabot. A túrókrémet és a meggyzselét egymásra rétegezem majd tejszínhabbal és mentával díszítem.

Szólj hozzá!

Címkék: meggy cukorbetegség receptek technikák receptverseny diabetikus pohárkrém nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor meggyes túrókrém pohár desszert


2012.10.09. 09:20 EdesenEgeszseges

Receptverseny/Október: Reform mogyorós burgonyatorta

buri1_1.jpg

Murányi Zita receptje és fotója

Reform mogyorós burgonyatorta (liszt- és cukormentes) rumos csokikrémmel (4 nagy
szelethez)

A hagyományos krumplitortát néhány hozzávaló mellőzésével kicsit alakbarátabbá
varázsolhatjuk, sőt némi extrával, legyen az egy csipet mézeskalács fűszer, egy kanál kávé,
vagy egy kevéske, Nyírfacukorral kandírozott narancshéj (opcionális) már a karácsonyi ízek-
illatok kavalkádját is megidézhetjük.

Hozzávalók a tésztához:
2 tojás sárgája
5 ek Nyírfaporcukor
12,5 dkg krumpli (2-3 kisebb szem)
4 púpos evőkanál őrölt mogyoró (de dióval, mandulával is működhet)
fél csomag sütőpor
1/2 ek kávé
Csipet só
Mézeskalács fűszer
Egy kevés apró darabokra vágott, Nyírfacukorral kandírozott narancshéj (el is maradhat)
2 tojás fehérjéből készült hab

A tészta elkészítése:

A tojások sárgáját a Nyírfaporcukorral habosra keverjük, a krumplit melegen megtörjük,
botmixerrel egészen simára pépesítjük. A krumplihoz adjuk a tojásos elegyet, a fűszereket, a
mogyorót, sütőport, kávét, narancshéjat, majd a piskótatésztát a felvert tojáshabbal lazítjuk.
18 cm-es kikent, kapcsos tortaformában, előmelegített, légkeveréses sütőben 160 fokon 15-20
percet sütjük (tűpróba). Míg sül, elkészíthetjük a krémet.

Hozzávalók a krémhez:
10 dkg botmixerrel pépesre turmixolt krumpli
5 ek Nyírfaporcukor
2 ek kakaó
1 ek rum
3 ek vaj
Opcionálisan 5 dkg olvasztott diabetikus étcsoki

A krém elkészítése:

Az áttört krumplihoz adjuk a Nyírfacukrot, kakaót, esetlegesen az olvasztott csokit, a rumot és végül
a szobahőmérsékletű vajat, majd botmixerrel addig keverjük, míg egy sima, selymes krémet
nem kapunk. A krumpli keményítőtartalma miatt nem lesz folyós, de azért töltés előtt kicsit
betehetjük a hűtőbe.

A torta összeállítása: A kisült piskótát széltében és hosszában is elfelezzük, így kapunk négy réteget.
A lapokat krémmel töltjük, a torta tetejére és oldalára is hagyjunk krémet! Ha nyolcszeletes
tortát szeretnénk, érdemes mindjárt duplázni a mennyiségeket! Dióval, mogyoróval, esetleg
tejszínhabrózsákkal díszítjük! Nem árt, ha betöltés után a tortát egy éjszakát állni hagyjuk a
hűtőben, hogy az ízek jobban összeérjenek!

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek csokoládé sütemény mogyoró receptverseny diabetikus cukormentes murányi zita nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor reform torta burgonya torta


2012.10.08. 09:11 EdesenEgeszseges

Receptverseny/Október: Vilmoskörtés málnás muffin

09 027.jpg

Hortobágyi Anna receptje és fotója

Hozzávalók:

-3 vilmoskörte (megpucolva 30 dkg)

-15 dkg málna

-16+2 dkg liszt (diabetikus)

-12 dkg Nyírfacukor

-1 tk sütőpor

-1 tk szódabikarbóna

-1 kk vanília velő

-1 csipet só

-1 dl olaj

-2 tojás

-150 g natúr joghurt

Elkészítés:

A gyümölcsöket mossuk meg. A körtét vágjuk cikkekre, a magházát vágjuk ki, majd vágjuk kockákra.

 A 2 dkg liszt kivételével a száraz anyagokat keverjük össze.

Adjuk hozzá a tojásokat, a joghurtot, az olajat és egy fakanállal dolgozzuk össze. NEM KELL TÚLSÁGOSAN KIDOLGOZNI!

A gyümölcsöket szórjuk meg a félretett liszttel, és forgassuk a tésztába.

Papír kapszlival bélelt muffin sütőformába kanalazzuk a masszát úgy, hogy csak a forma kétharmadáig töltjük.

180 fokra előmelegített sütőben addig süssük őket, amíg színt kap a tetejük, és ha megnyomjuk, visszaugrik a tészta.

Jó étvágyat !

 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek joghurt muffin sütemény málna receptverseny diabetikus vilmoskörte nyírfacukor miért jó a nyírfacukor nyírfacukor málnás muffin


2012.10.04. 11:07 EdesenEgeszseges

Receptverseny/Október: Lekváros linzer

2012-09-28 21.08.15.jpg
 
Gyáfrás Zsuzsi receptje és fotója
 

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 10 dkg Nyírfacukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 leve (vagy kevés citromlé)
  • 1 tojás
  • 12 dkg Rama
  • baracklekvár (lehetőség szerint házi)
  • ízlés szerint Nyírfaporcukor

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral, a kétféle Nyírfacukorral elkeverem, majd a Ramat elmorzsolom benne. Hozzáadom a tojást és a citrom levét, összegyúrom. Ha szükséges, egy kis lisztet lehet tenni hozzá. A tésztának nem szabad keménynek lenni, nyújtás közben még úgyis lisztezzük. Ezután kinyújtottam, és pogácsa szaggatóval kiszaggattam (ha van linzer szaggató azzal is lehet). Nekem pogácsa szaggatóm van, azzal szaggattam, a közepét egy kisebb pogácsa szaggatóval lyukasztottam ki. Párokat készítsünk, erre figyeljünk oda.

Sütőpapírral borított tepsibe rendeztem őket, és megsütöttem. Vigyázzunk, hamar megsül, gyorsan megéghet.

Mikor készen van, a párokat baracklekvárral összetapasztottam, és Nyírfaporcukorral megszórtam. Azon melegében nyugodtan fogyasztható, bár akkor még ropogós. Legfinomabb másnap, mikor már finom omlóssá válik a tészta.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség receptek linzer barack lekvár receptverseny diabetikus cukormentes nyírfacukor lekváros linzer miért jó a nyírfacukor nyírfacukor