HTML

Címkék

áfonya (2) agg mónika (1) ajándékcsomag (1) alimentaria 2012 (1) alma (5) almakrém (1) almás (1) almás pite (2) almás szelet (1) amerikai (1) ár/érték (7) arabízek (1) aranygaluska (1) babhéj (1) barack (1) barcelona (1) bazsalikom (1) bejgli (1) bélflóra (1) béres andrea (9) boci torta (2) bögrés süti (2) bonbon (1) bottlik józsef (1) brownie (2) burgonya torta (1) candida (1) chili (1) citrom (2) citromfű (4) citromfüves túrós epertorta (1) cobler (1) csermák ancsa (1) csiga (1) csíkos (1) csili (1) csoki (3) csokipuding (1) csokis piskóta (1) csokis piskótarolád (1) csokitorta (2) csokoládé (19) csokoládészuflé (1) csokoládétorta (2) cukor (1) cukorbetegség (42) cukormentes (74) cukormentes bejgli (1) cukormentes csokoládétorta (1) cukormentes túró rudi (1) cukroskata (1) curd (1) datolya (1) dékány alexandra (1) desszert (2) desszertgolyó (1) diabetikus (71) diéta (2) dió (4) dunahullám (1) duplán gesztenyés süti (1) édesegészség (2) egészség (1) egészségeskeksz (1) egészséges recept (3) egyensúly (1) eper (10) epertorta (1) epres (1) epresfinomsag (1) erdei gyümölcs (2) erdei gyümölcsös joghurtkoszorú (1) erdő (1) eredmények (2) eredmények (1) eredményhirdetés (9) erőss (1) események (18) étcsoki (1) étcsokoládé (2) fagyi (2) fahéj (6) fahéjascukor (1) fahéjas gyömbéres szilva torta (1) fánk (2) faragó erzsébet (1) farkasbetti (1) farsangi fánk (1) február (1) fekete (1) feketeerdő (1) fekete áfonya (1) fogyókúra (2) fokhagyma (1) géher dorka (1) gelarto rosa (2) gesztenye (2) gesztenyés kocka (1) gluténmentes (1) golyó (1) gőzgombóc (1) gyermekláncfű (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyümölcs (1) gyümölcstorta (1) házilekvár (1) házi mustár (1) herbaház (2) hirtling irén (1) hópárduc (1) hortobágyi anna (12) horváth helga (1) hütte (1) immunrendszer (1) innoval (1) január (1) joghurt (6) joghurtdesszert (1) joghurtkrém (2) kakaós (1) kakaóscsiga (1) kakaós csiga (1) karob (2) kávé (1) kecskeruta (1) keksz (2) kekszmanufaktúra (1) kekszszalámi (1) képviselőfánk (1) kerekes ildikó (2) kijevi krémes (1) kinder bueno torta (1) kókusz (4) kókuszliszt (1) körte (2) kóstoltatás (9) koszogovits sándorné (1) kráteres torta (1) krémes (1) kriston andrea (1) kukoricafelfújt (1) kukoricaliszt (2) kukucskálós túrós (1) la delizia (2) lekvár (1) lekváros linzer (2) levendula (1) leves (1) life (1) linzer (1) lisztérzékenység (2) lúdláb torta (1) mák (3) mákos muffin (1) mákos süti (1) máktorta (1) mák mousse torta vérnarancs curddel (1) málna (3) málnás muffin (1) mandula (3) mandulatorta (1) mangós narancsos túrótorta (1) marcipán (2) mascarpone (3) mascarponés citromtorta (1) mazsola (2) meddőség (1) mediline (1) mediline üzletház (3) megfázás (1) meggy (6) meggyes túrókrém (1) menta (1) mézeskalács (1) miért jobb a nyírfacukor (2) miért jó a fogaknak a nyírfacukor? (1) miért jó a nyírfacukor (39) mini túrós kosárkák (1) mi a (1) mi a nyírfacukor (1) mogyoró (1) mogyorós csók (1) mousse (1) muffin (6) murányi zita (6) mustár (1) narancs (1) narancslekvár (1) narancsos csokis fánk (1) narancsos túrós (1) narancsos zserbó (1) nyertesek (1) nyírfa (1) nyírfacukor (120) nyírfacukor termékek (1) nyírfaméz (1) nyírfa cukor (1) oligo (1) őszi desszert (1) pacsi judit (1) palacsinta (1) papp mihályné marika (1) pap kutasi szilvia (3) paradicsom (1) paradicsomlekvár (1) passné jakab henrietta (1) pcos (1) piskóta (1) piskóta sütés nélkül (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pite (1) pohárkrém (1) pohár desszert (1) prebiotikum (1) premium (1) probiotikum (1) puding (3) receptek (109) receptverseny (96) receptverseny. (2) receptverseny 2. forduló (1) receptverseny március (1) reform torta (1) répatorta (1) reszelt (1) reszelt tészta (1) reszelt tésztás túrós sütemény (1) rétes (4) ribizli (1) rizsgolyó (2) rizspuding (1) rost (1) rudi (1) sacher (2) sajttorta (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (1) sokmagvas (1) somlói galuska (1) sült puding (1) sütemény (37) sütés (1) süti (1) sütőtök (3) szeder (4) szedresfagyi (1) szent istván bazilika (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (1) szuflé (1) technikák (24) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejcukorérzékenység (1) tejszínes kávékrém (1) tejszínhab (1) tészta (1) tiramisu (1) tönkölyliszt (2) tönköly liszt (1) torta (7) túró (4) túrórudi (1) túrós citromos zablepény (1) túrós rétes (1) túrótorta (1) túró rudi (1) túró rudi házilag (2) túró töltelék (1) újdonság (1) valentin nap (1) vanília (2) vaniliapuding (1) vaníliasodó (1) vanillin (1) vargarita (1) verderber katalin (4) vérnarancs (1) vilmoskörte (1) xilit (1) xylit (1) xylitol (2) zab (1) zabfalatok (1) zabkorpa (2) zabsüti (1) zselatin (1) zsolt (1) nyírfacukor (42)

2012.01.11. 08:36 EdesenEgeszseges

Receptverseny/Január: Narancsos-csokis fánk

 

Murányi Zita receptje és fotója

 

Hozzávalók:

10 dkg master mix szénhidrátcsökkentő lisztkeverék (vagy zabliszt vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt)

10 dkg búza finomliszt

Fél zacskó porélesztő
 
Fél dl tejszín
 
Fél dl 1.5-ös tej
 
1 ek nyírfacukor
 
Fél ek házi, nyírfacukros narancslikőr (ennek hiányában, rum, vagy rumaroma)
 
1 tojás sárga
 
Csipet só
 
Pici sütőpor és szódabikarbóna
 
2 dkg vaj
 
Fél narancs lereszelt héja
 
Olaj a sütéshez
 
Díszítéshez: nyírfaporcukor, diabetikus csoki, cukormentes lekvár
 
 
 
Először a tejszín és a tej feléből (a folyadékot langyosítsuk meg) egy teáskanál nyírfacukor és 1 ek liszt hozzáadásával készítsünk kovászt, melyet negyed órán át hagyjunk állni.
 
A liszteket szitáljuk át (én mikróban egy kicsit ezt is meglangyosítottam), adjuk hozzá a sót, élesztőt, szódabikarbónát. A narancslikőrt is langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a maradék nyírfacukrot.
 
A liszthez adjuk hozzá a tojás sárgáját, a kovászt, a narancs lereszelt héját és a narancslikőrt is. Végül a maradék langyos folyadékot (ha nem elég lágy a tészta, tejjel még hígíthatjuk) és az olvasztott vajat is. Dagasszuk meg, majd letakarva egy órát kelesszük.
 
A tésztát kézzel nyújtsuk, lapogassuk el másfél ujjnyi vastagságúra enyhén olajozott felületen, szaggassunk belőle fánkokat (pl.: pohárral). A fánkokat letakarva további fél órát hagyjuk kelni enyhén lisztezett felületen.
 
Bő forró olajban süssük őket. Előbb a felső oldalukat nyomjuk be a hüvelykujjunkkal, ez a felület kerüljön elsőként az olajba. (A teteje lesz alul). Az edényt fedjük le, 2 perc után a fedőt levehetjük. A fánkokat villával átordítva további 1,5-2 percig süssük fedő nélkül.
 
A kisült tésztát itatósra szedjük, tetszés szerinti feltéttel kínáljuk.
 
A sima nyírfaporcukros változat is nagyon finom, de tölthetjük a fánkokat diabetikus csokival, ezesetben kisujj vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és 2 korongot szaggatunk ki minden fánkhoz. Az alsó lapra kerül egy kocka csoki, a fánk szélét ecsettel megkenjük a kimaradt tojásfehérjével, majd ráillesztünk egy másik korongot, lenyomkodjuk a szélét, és sütés előtt szintén fél órát pihentetjük. 
 
Ha van házi, nyírfacukros narancslikőrünk ebből is készíthetünk mázat, 1 bő ek narancslikőrhöz 2-3 ek vizet teszünk és 3 ek nyírfacukrot, tűz fölött besűrítjük és a kisült, lecsöpögtetett fánkokra locsoljuk.
 
(Az eredeti, nem reformosított, ihletadó fánk recept a Príma Konyha 2004-es novemberi számában jelent meg.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek fánk receptverseny diabetikus cukormentes murányi zita nyírfacukor narancsos csokis fánk


A bejegyzés trackback címe:

https://edesenegeszseges.blog.hu/api/trackback/id/tr263536172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.