Ferenczné Mayer Katalin receptje és fotója
Hozzávalók a tésztához (10-12 db elkészítéséhez):
- 2 egész tojás
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 dl folyadék: 4dl szénsavas víz és 1 dl zabital
- 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj: kókusz, vagy olíva
A fentiekből a szokásos módon simára keverjük a tésztát. (Először a tojást a liszttel, majd lassan a folyadékokat, hogy ne legyen csomós.)
Ha van kertünk és esetleg ültettünk bármilyen tökfélét, annak sárga virágja remekül illik a palacsinta tésztájába. A bibéjét kitépjük, – erre nem lesz szükségünk - a szirmát megmossuk és feldarabolva a tésztába keverjük.
Forró palacsintasütőben megsütjük, tányéron, egymás tetején pihentetjük a kész lapokat.
Töltelék:
A legegyszerűbb, ha cukormentes lekvárt vásárolunk, de igazán akkor lehetünk biztosak abban, hogy nem tartalmaz a gyümölcsön kívül semmi mást, ha a lekvárt magunk készítjük el.
Kissé éretlen, savanyú gyümölcsöt vásároljunk, - ebben alig van gyümölcscukor - szilvát, esetleg sárgabarackot. Alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd – a sűrű állag elérése érdekében kevés olíva olajjal - lekvárt főzünk belőle. Amikor megfelelő sűrűségűre főtt, ízlés szerint Nyírfacukorral, fahéjjal ízesítjük, majd a kész palacsinta lapokba töltjük és föltekerjük. Aki szereti, olajos magvakat – például diót, mandulát - is tehet a töltelékbe. Tetejét megszórhatjuk fahéjjal, Nyírfacukorral.
Ha télire is szeretnénk diétás lekvárt, akkor dunsztoljuk: a forró lekvárt tiszta üvegekbe kanalazzuk, celofánnal és fedővel lefedjük, majd 2-3 napra takarók, párnák között melegen tartjuk. Egy évig biztos, hogy eláll, cukor nélkül is!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.