HTML

Címkék

áfonya (2) agg mónika (1) ajándékcsomag (1) alimentaria 2012 (1) alma (5) almakrém (1) almás (1) almás pite (2) almás szelet (1) amerikai (1) ár/érték (7) arabízek (1) aranygaluska (1) babhéj (1) barack (1) barcelona (1) bazsalikom (1) bejgli (1) bélflóra (1) béres andrea (9) boci torta (2) bögrés süti (2) bonbon (1) bottlik józsef (1) brownie (2) burgonya torta (1) candida (1) chili (1) citrom (2) citromfű (4) citromfüves túrós epertorta (1) cobler (1) csermák ancsa (1) csiga (1) csíkos (1) csili (1) csoki (3) csokipuding (1) csokis piskóta (1) csokis piskótarolád (1) csokitorta (2) csokoládé (19) csokoládészuflé (1) csokoládétorta (2) cukor (1) cukorbetegség (42) cukormentes (74) cukormentes bejgli (1) cukormentes csokoládétorta (1) cukormentes túró rudi (1) cukroskata (1) curd (1) datolya (1) dékány alexandra (1) desszert (2) desszertgolyó (1) diabetikus (71) diéta (2) dió (4) dunahullám (1) duplán gesztenyés süti (1) édesegészség (2) egészség (1) egészségeskeksz (1) egészséges recept (3) egyensúly (1) eper (10) epertorta (1) epres (1) epresfinomsag (1) erdei gyümölcs (2) erdei gyümölcsös joghurtkoszorú (1) erdő (1) eredmények (2) eredmények (1) eredményhirdetés (9) erőss (1) események (18) étcsoki (1) étcsokoládé (2) fagyi (2) fahéj (6) fahéjascukor (1) fahéjas gyömbéres szilva torta (1) fánk (2) faragó erzsébet (1) farkasbetti (1) farsangi fánk (1) február (1) fekete (1) feketeerdő (1) fekete áfonya (1) fogyókúra (2) fokhagyma (1) géher dorka (1) gelarto rosa (2) gesztenye (2) gesztenyés kocka (1) gluténmentes (1) golyó (1) gőzgombóc (1) gyermekláncfű (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyümölcs (1) gyümölcstorta (1) házilekvár (1) házi mustár (1) herbaház (2) hirtling irén (1) hópárduc (1) hortobágyi anna (12) horváth helga (1) hütte (1) immunrendszer (1) innoval (1) január (1) joghurt (6) joghurtdesszert (1) joghurtkrém (2) kakaós (1) kakaóscsiga (1) kakaós csiga (1) karob (2) kávé (1) kecskeruta (1) keksz (2) kekszmanufaktúra (1) kekszszalámi (1) képviselőfánk (1) kerekes ildikó (2) kijevi krémes (1) kinder bueno torta (1) kókusz (4) kókuszliszt (1) körte (2) kóstoltatás (9) koszogovits sándorné (1) kráteres torta (1) krémes (1) kriston andrea (1) kukoricafelfújt (1) kukoricaliszt (2) kukucskálós túrós (1) la delizia (2) lekvár (1) lekváros linzer (2) levendula (1) leves (1) life (1) linzer (1) lisztérzékenység (2) lúdláb torta (1) mák (3) mákos muffin (1) mákos süti (1) máktorta (1) mák mousse torta vérnarancs curddel (1) málna (3) málnás muffin (1) mandula (3) mandulatorta (1) mangós narancsos túrótorta (1) marcipán (2) mascarpone (3) mascarponés citromtorta (1) mazsola (2) meddőség (1) mediline (1) mediline üzletház (3) megfázás (1) meggy (6) meggyes túrókrém (1) menta (1) mézeskalács (1) miért jobb a nyírfacukor (2) miért jó a fogaknak a nyírfacukor? (1) miért jó a nyírfacukor (39) mini túrós kosárkák (1) mi a (1) mi a nyírfacukor (1) mogyoró (1) mogyorós csók (1) mousse (1) muffin (6) murányi zita (6) mustár (1) narancs (1) narancslekvár (1) narancsos csokis fánk (1) narancsos túrós (1) narancsos zserbó (1) nyertesek (1) nyírfa (1) nyírfacukor (120) nyírfacukor termékek (1) nyírfaméz (1) nyírfa cukor (1) oligo (1) őszi desszert (1) pacsi judit (1) palacsinta (1) papp mihályné marika (1) pap kutasi szilvia (3) paradicsom (1) paradicsomlekvár (1) passné jakab henrietta (1) pcos (1) piskóta (1) piskóta sütés nélkül (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pite (1) pohárkrém (1) pohár desszert (1) prebiotikum (1) premium (1) probiotikum (1) puding (3) receptek (109) receptverseny (96) receptverseny. (2) receptverseny 2. forduló (1) receptverseny március (1) reform torta (1) répatorta (1) reszelt (1) reszelt tészta (1) reszelt tésztás túrós sütemény (1) rétes (4) ribizli (1) rizsgolyó (2) rizspuding (1) rost (1) rudi (1) sacher (2) sajttorta (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (1) sokmagvas (1) somlói galuska (1) sült puding (1) sütemény (37) sütés (1) süti (1) sütőtök (3) szeder (4) szedresfagyi (1) szent istván bazilika (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (1) szuflé (1) technikák (24) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejcukorérzékenység (1) tejszínes kávékrém (1) tejszínhab (1) tészta (1) tiramisu (1) tönkölyliszt (2) tönköly liszt (1) torta (7) túró (4) túrórudi (1) túrós citromos zablepény (1) túrós rétes (1) túrótorta (1) túró rudi (1) túró rudi házilag (2) túró töltelék (1) újdonság (1) valentin nap (1) vanília (2) vaniliapuding (1) vaníliasodó (1) vanillin (1) vargarita (1) verderber katalin (4) vérnarancs (1) vilmoskörte (1) xilit (1) xylit (1) xylitol (2) zab (1) zabfalatok (1) zabkorpa (2) zabsüti (1) zselatin (1) zsolt (1) nyírfacukor (42)

2012.02.21. 17:15 EdesenEgeszseges

Valóban cukor a nyírfacukor?

 

Ha lenne a blogon, vagy a Nyírfacukor weboldalán "Gyakran Ismételt Kérdések" rovat, e fenti valószínűleg az elsők között lenne.

A válasz egyszerű, de további magyarázatra szorul:

 

Mi a cukor?

 

A cukor egy természetes anyag, amely kizárólag növényekből származik és nem laboratóriumokból, mint a mesterséges édesítőszerek. Vannak kifejezetten cukornövények, melyekből könnyen lehet nagy mennyiségű cukrot kinyerni.

 

Egy kis kémia...

 

Az egyszerű cukrok a szénhidrátok legalapvetőbb építőelemei, vagyis a szénhidrátok a cukrok összetettebb formái. Mind a cukrok, mind a szénhidrátok szén, hidrogén és oxigén atomokból épülnek fel. A természetben a növényekben találhatók meg leginkább. Az egyszerű cukrok vízben oldható, átlátszó, kristályos vegyületek.

 

Több fajta egyszerű cukor létezik. Amikor a kémiai elnevezésükről beszélünk, a szénatomszámuk alapján osztályozzuk és szerkezetükre (az oxigén és hidrogén atomok számára és elhelyezkedésére) utaló elnevezéssel, illetve végződéssel látjuk el őket.

 

Hat szénatomos cukrok

Az egyszerű cukrokat a bennük lévő szénatomok száma alapján is csoportosítják. Az általunk fogyasztott cukrok általában 6 szénatomosak (szőlőcukor, gyümölcscukor). Ezek azok a cukrok, amelyeket pl. a növények fotoszintézissel hoznak létre. Képletük C6H12O6, vagy az összetettebb vegyületek esetében a 6 egész számú többszörösei (nádcukor, répacukor). A 6 szénatomos cukrok tiszta, kalóriában mérhető energiaforrást jelentenek minden élőlény számára. Ezek a cukrok az "-óz" (pl. glukóz, fruktóz) végződést kapják.

 

Öt szénatomos cukrok

Az egyszerű cukrok egy másik csoportját az 5 szénatomos cukrok alkotják. Ezek szintén megtalálhatók a természetben, sőt, saját optimális működéséhez az emberi szervezet is állít elő 5 szénatomos cukrokat. Az öt szénatomos cukrok a sejtek szempontjából elsősorban építőanyagot jelentenek. Másodsorban pedig, lassabban lebomló, hosszabb ideig tartó energiaforrásokként játszanak szerepet az anyagcserénkben. Ezek a cukrok az "-itol" végződést kapják.

 

Akkor mi a nyírfacukor?

A nyírfacukor kémiai meghatározása rendkívül egyszerű. Kémiai neve xylitol, ami a görög xyl(lon): fa, ami a nyírfára utal + -itol: egy stabilabb kémiai cukorfélét jelentő végződés összetételéből származik. Ez pontosan így és sehogy máshogy nem jelenti a nyírfacukrot.

A nyírfacukor eredetileg nyírfakéreg rostjaiból előállított, köznapi értelemben vett cukor, amely kémia képlete alapján az öt szénatomos cukrok egyik csoportjába tartozik. Képlete: C5H12O5

 

A nyírfacukor tehát egy különösen lassan emészthető szénhidrát, mely több különböző vegyületen keresztül alakul át glükózzá. Ez időigényes folyamat, ezért a nyírfacukor alig van hatással a szervezet vércukor szintjére. A teljes emésztési ciklus folyamán a nyírfacukornak nagyjából 25%-a képes átalakulni glükózzá és felszívódni a vérben. A nyírfacukor maradék 75%-a továbbhalad a bélrendszerben és más emésztési folyamatokban vesz részt, mellyel további folyamatos energiát biztosít szervezetünknek -  ezért fogyaszthatják azok is, akik a hagyományos, "-óz" végződésű cukrokat nem.

 

Szólj hozzá!

Címkék: xylitol nyírfacukor mi a nyírfacukor xylit


A bejegyzés trackback címe:

https://edesenegeszseges.blog.hu/api/trackback/id/tr934159115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása