Nagyon szeretem a joghurtdesszerteket, mivel üdítők, egyszerűek, egészségesek - nyírfacukor használatával különösen. A képen látható fahéjas változatot a képen még őszibarackkal láthatják, de most sült almával készítettem. Mivel a nyírfacukor nem karamellizálódik, a szirup helyett ki kellett találnom valami mást.
Tettem hát egy kísérletet: főztem nyírfacukorból és vízből egy sűrű szirupot, majd mikor félig kihűlt, beletettem egy evőkanál virágport. Így kaptam egy méz sűrűségű, mézillatot árasztó sűrű folyadékot, ami tökéletesen kiegészítette a sült almagerezdeket.
Hozzávalók:
- 450 ml natúr joghurt
- 35 g nyírfacukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál zselatin por
- 50 g vaj
- 2 alma gerezdekre vágva
- 3 dl víz
-200 g nyírfacukor
- 1 evőkanál virágpor
A joghurtot lassú tűzön felmelegítjük, beleszórjuk a zselatint, és addig kevergetjük, míg a zselatin felolvad. Ezt követően levesszük a tűzről, elkeverjük benne a nyírfacukrot és a fahéjat.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és átsütjük benne az almagerezdeket.
A vizet és nyírfacukrot összekeverjük, majd sűrű szirupot főzünk belőle (kb. a víz 1/3 részét kell elforralni). Levesszük a tűzről, és belekeverünk 1 evőkanál virágport. A virágpor lassan oldódik fel, közben a szirup is besűrűsödik, és valóban méz-szerű lesz.
A sült almaszeleteket a poharak aljára rendezzük, meglocsoljuk a sziruppal, majd ráöntjük a joghurtot, és a hűtőbe tesszük, míg megszilárdul. Almaszelettel és sziruppal díszítjük.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.