Murányi Zita receptje és fotója
Hozzávalók:
10 dkg master mix szénhidrátcsökkentő lisztkeverék (vagy zabliszt vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
10 dkg búza finomliszt
Fél zacskó porélesztő
Fél dl tejszín
Fél dl 1.5-ös tej
1 ek nyírfacukor
Fél ek házi, nyírfacukros narancslikőr (ennek hiányában, rum, vagy rumaroma)
1 tojás sárga
Csipet só
Pici sütőpor és szódabikarbóna
2 dkg vaj
Fél narancs lereszelt héja
Olaj a sütéshez
Díszítéshez: nyírfaporcukor, diabetikus csoki, cukormentes lekvár
Először a tejszín és a tej feléből (a folyadékot langyosítsuk meg) egy teáskanál nyírfacukor és 1 ek liszt hozzáadásával készítsünk kovászt, melyet negyed órán át hagyjunk állni.
A liszteket szitáljuk át (én mikróban egy kicsit ezt is meglangyosítottam), adjuk hozzá a sót, élesztőt, szódabikarbónát. A narancslikőrt is langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a maradék nyírfacukrot.
A liszthez adjuk hozzá a tojás sárgáját, a kovászt, a narancs lereszelt héját és a narancslikőrt is. Végül a maradék langyos folyadékot (ha nem elég lágy a tészta, tejjel még hígíthatjuk) és az olvasztott vajat is. Dagasszuk meg, majd letakarva egy órát kelesszük.
A tésztát kézzel nyújtsuk, lapogassuk el másfél ujjnyi vastagságúra enyhén olajozott felületen, szaggassunk belőle fánkokat (pl.: pohárral). A fánkokat letakarva további fél órát hagyjuk kelni enyhén lisztezett felületen.
Bő forró olajban süssük őket. Előbb a felső oldalukat nyomjuk be a hüvelykujjunkkal, ez a felület kerüljön elsőként az olajba. (A teteje lesz alul). Az edényt fedjük le, 2 perc után a fedőt levehetjük. A fánkokat villával átordítva további 1,5-2 percig süssük fedő nélkül.
A kisült tésztát itatósra szedjük, tetszés szerinti feltéttel kínáljuk.
A sima nyírfaporcukros változat is nagyon finom, de tölthetjük a fánkokat diabetikus csokival, ezesetben kisujj vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és 2 korongot szaggatunk ki minden fánkhoz. Az alsó lapra kerül egy kocka csoki, a fánk szélét ecsettel megkenjük a kimaradt tojásfehérjével, majd ráillesztünk egy másik korongot, lenyomkodjuk a szélét, és sütés előtt szintén fél órát pihentetjük.
Ha van házi, nyírfacukros narancslikőrünk ebből is készíthetünk mázat, 1 bő ek narancslikőrhöz 2-3 ek vizet teszünk és 3 ek nyírfacukrot, tűz fölött besűrítjük és a kisült, lecsöpögtetett fánkokra locsoljuk.
(Az eredeti, nem reformosított, ihletadó fánk recept a Príma Konyha 2004-es novemberi számában jelent meg.)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.