HTML

Címkék

áfonya (2) agg mónika (1) ajándékcsomag (1) alimentaria 2012 (1) alma (5) almakrém (1) almás (1) almás pite (2) almás szelet (1) amerikai (1) ár/érték (7) arabízek (1) aranygaluska (1) babhéj (1) barack (1) barcelona (1) bazsalikom (1) bejgli (1) bélflóra (1) béres andrea (9) boci torta (2) bögrés süti (2) bonbon (1) bottlik józsef (1) brownie (2) burgonya torta (1) candida (1) chili (1) citrom (2) citromfű (4) citromfüves túrós epertorta (1) cobler (1) csermák ancsa (1) csiga (1) csíkos (1) csili (1) csoki (3) csokipuding (1) csokis piskóta (1) csokis piskótarolád (1) csokitorta (2) csokoládé (19) csokoládészuflé (1) csokoládétorta (2) cukor (1) cukorbetegség (42) cukormentes (74) cukormentes bejgli (1) cukormentes csokoládétorta (1) cukormentes túró rudi (1) cukroskata (1) curd (1) datolya (1) dékány alexandra (1) desszert (2) desszertgolyó (1) diabetikus (71) diéta (2) dió (4) dunahullám (1) duplán gesztenyés süti (1) édesegészség (2) egészség (1) egészségeskeksz (1) egészséges recept (3) egyensúly (1) eper (10) epertorta (1) epres (1) epresfinomsag (1) erdei gyümölcs (2) erdei gyümölcsös joghurtkoszorú (1) erdő (1) eredmények (2) eredmények (1) eredményhirdetés (9) erőss (1) események (18) étcsoki (1) étcsokoládé (2) fagyi (2) fahéj (6) fahéjascukor (1) fahéjas gyömbéres szilva torta (1) fánk (2) faragó erzsébet (1) farkasbetti (1) farsangi fánk (1) február (1) fekete (1) feketeerdő (1) fekete áfonya (1) fogyókúra (2) fokhagyma (1) géher dorka (1) gelarto rosa (2) gesztenye (2) gesztenyés kocka (1) gluténmentes (1) golyó (1) gőzgombóc (1) gyermekláncfű (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyümölcs (1) gyümölcstorta (1) házilekvár (1) házi mustár (1) herbaház (2) hirtling irén (1) hópárduc (1) hortobágyi anna (12) horváth helga (1) hütte (1) immunrendszer (1) innoval (1) január (1) joghurt (6) joghurtdesszert (1) joghurtkrém (2) kakaós (1) kakaóscsiga (1) kakaós csiga (1) karob (2) kávé (1) kecskeruta (1) keksz (2) kekszmanufaktúra (1) kekszszalámi (1) képviselőfánk (1) kerekes ildikó (2) kijevi krémes (1) kinder bueno torta (1) kókusz (4) kókuszliszt (1) körte (2) kóstoltatás (9) koszogovits sándorné (1) kráteres torta (1) krémes (1) kriston andrea (1) kukoricafelfújt (1) kukoricaliszt (2) kukucskálós túrós (1) la delizia (2) lekvár (1) lekváros linzer (2) levendula (1) leves (1) life (1) linzer (1) lisztérzékenység (2) lúdláb torta (1) mák (3) mákos muffin (1) mákos süti (1) máktorta (1) mák mousse torta vérnarancs curddel (1) málna (3) málnás muffin (1) mandula (3) mandulatorta (1) mangós narancsos túrótorta (1) marcipán (2) mascarpone (3) mascarponés citromtorta (1) mazsola (2) meddőség (1) mediline (1) mediline üzletház (3) megfázás (1) meggy (6) meggyes túrókrém (1) menta (1) mézeskalács (1) miért jobb a nyírfacukor (2) miért jó a fogaknak a nyírfacukor? (1) miért jó a nyírfacukor (39) mini túrós kosárkák (1) mi a (1) mi a nyírfacukor (1) mogyoró (1) mogyorós csók (1) mousse (1) muffin (6) murányi zita (6) mustár (1) narancs (1) narancslekvár (1) narancsos csokis fánk (1) narancsos túrós (1) narancsos zserbó (1) nyertesek (1) nyírfa (1) nyírfacukor (120) nyírfacukor termékek (1) nyírfaméz (1) nyírfa cukor (1) oligo (1) őszi desszert (1) pacsi judit (1) palacsinta (1) papp mihályné marika (1) pap kutasi szilvia (3) paradicsom (1) paradicsomlekvár (1) passné jakab henrietta (1) pcos (1) piskóta (1) piskóta sütés nélkül (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pite (1) pohárkrém (1) pohár desszert (1) prebiotikum (1) premium (1) probiotikum (1) puding (3) receptek (109) receptverseny (96) receptverseny. (2) receptverseny 2. forduló (1) receptverseny március (1) reform torta (1) répatorta (1) reszelt (1) reszelt tészta (1) reszelt tésztás túrós sütemény (1) rétes (4) ribizli (1) rizsgolyó (2) rizspuding (1) rost (1) rudi (1) sacher (2) sajttorta (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (1) sokmagvas (1) somlói galuska (1) sült puding (1) sütemény (37) sütés (1) süti (1) sütőtök (3) szeder (4) szedresfagyi (1) szent istván bazilika (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (1) szuflé (1) technikák (24) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejcukorérzékenység (1) tejszínes kávékrém (1) tejszínhab (1) tészta (1) tiramisu (1) tönkölyliszt (2) tönköly liszt (1) torta (7) túró (4) túrórudi (1) túrós citromos zablepény (1) túrós rétes (1) túrótorta (1) túró rudi (1) túró rudi házilag (2) túró töltelék (1) újdonság (1) valentin nap (1) vanília (2) vaniliapuding (1) vaníliasodó (1) vanillin (1) vargarita (1) verderber katalin (4) vérnarancs (1) vilmoskörte (1) xilit (1) xylit (1) xylitol (2) zab (1) zabfalatok (1) zabkorpa (2) zabsüti (1) zselatin (1) zsolt (1) nyírfacukor (42)

2012.10.18. 14:56 EdesenEgeszseges

Receptverseny/Október: Szilvalekváros majdnem- Sacher

sacher.jpg

Murányi Zita receptje és fotója

A híres bécsi klasszikus, nem kevésé ízes, ám olcsóbb variációja a csokoládé megrögzött
szerelmeseinek. A morzsás piskótának köszönhetően, ha szénhidrát csökkentett kenyeret,
péksüteményt használunk előállításához, a tortaszeletek légiesebbek és diéta kompatibilisek
lesznek, anélkül, hogy bármit is veszítenénk az élményből, melyet egy full csokis, finom, házi
lekváros, citrusos felhangokkal rendelkező sütemény elfogyasztása okoz.

Hozzávalók a piskótához:

- 2 tojás sárgája
- 5 lapos ek Nyírfacukor
- 2,5 ek házi, ch csökkentett, liszt finomságúra őrölt zsemlemorzsa (készülhet teljes kiőrlésű
  péksüteményből is)
- csipet só
- 5 ek Nyírfacukorból, 2 ek kakaóból, 2 ek forró vízből és egy tk vajból főzött csoki
  ½ csomag sütőpor
- 2 tojás csipet sóval felvert fehérjéje

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ha a főzött csoki némileg kihűlt a
tojásokhoz adjuk állandó kevergetés mellett. Hozzászitáljuk a sütőporral elkevert morzsát,
majd a tésztához keverjük a fehérjehabot, ne törjük nagyon össze. Kikent, 18 cm-es kapcsos
tortaformában, előmelegített légkeveréses sütőben, 160 fokon 10-15 perc alatt készre sül,
fontos, hogy ne szárítsuk ki.

Az eredeti recepttől eltérően én még langyosan meglocsoltam a citrusos sziruppal, hogy a
piskóta hűlés közben magába igya a folyadékot.

Hozzávalók a sziruphoz:

- Fél deci víz
- 2 lapos ek Nyírfacukor
- csipet fahéj
- Egy ek. házi narancs- és ugyanennyi citromlikőr (nyírfacukorral kandírozott héjukat vodkával
  töltöttem fel, de bármilyen tiszta szesz megteszi, egy hétig hűvös helyen tartottam, majd
  átszűrtem)
- Ezek hiányában használhatunk rumot is, akkor a szirupba reszeljünk kezeletlen citrom- és
  narancshéjat.

Elkészítés:

A szirup összetevőit főzzük sűrűre, locsoljuk meg vele a csokis piskótánkat. Ha beitta a
szirupot, óvatosan vágjuk ketté. Felületüket kenjük meg gazdagon házi, nyírfacukros, fahéjas
szilvalekvárral. (De használhatunk jó minőségű, boltit is, pl.: a Bakos nyírfacukros lekvárjait).

Hozzávalók a lekvárhoz:

- ízlés szerint szilva

- Nyírfacukor

- fahéj

A lekvár elkészítése:

Egy balzsamecettel épp csak kikent üstbe, lábasba tegyük a kimagozott gyümölcsöt és
Nyírfacukrot, fahéjat, főzzük össze, botmixerrel „pürésítsük”. Az elkészült lekvárt még forrón át
is passzírozhatjuk, csírátlanított befőttesüvegen, celofánnal fedve, tartósítószerek nélkül is
hónapokig eláll, anélkül, hogy megromlana.

Hozzávalók a csokimázhoz:

- 5 deka, magas kakaótartalmú cukormentes étcsoki
- fél deci vízből és 2 lapos ek Nyírfacukorból főzött cukorszirup

A csokimáz elkészítése:

Az olvasztott csokihoz adjuk a forró szirupot, keverjük homogénre, majd fedjük be vele a
torta tetejét (előzetesen persze lekvározzuk) és szélét.

Ha magasabb tortát szeretnénk, szilárdulás és felvágás után érdemes két szeletet egymás
tetejére helyezni (lásd a képen), ráadásul így a ropogós csoki rétegből is duplán kijut
mindenkinek! Nyolcszeletes tortához duplázzuk a mennyiségeket!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://edesenegeszseges.blog.hu/api/trackback/id/tr1004849322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása