Murányi Zita receptje és fotója
A híres bécsi klasszikus, nem kevésé ízes, ám olcsóbb variációja a csokoládé megrögzött
szerelmeseinek. A morzsás piskótának köszönhetően, ha szénhidrát csökkentett kenyeret,
péksüteményt használunk előállításához, a tortaszeletek légiesebbek és diéta kompatibilisek
lesznek, anélkül, hogy bármit is veszítenénk az élményből, melyet egy full csokis, finom, házi
lekváros, citrusos felhangokkal rendelkező sütemény elfogyasztása okoz.
Hozzávalók a piskótához:
- 2 tojás sárgája
- 5 lapos ek Nyírfacukor
- 2,5 ek házi, ch csökkentett, liszt finomságúra őrölt zsemlemorzsa (készülhet teljes kiőrlésű
péksüteményből is)
- csipet só
- 5 ek Nyírfacukorból, 2 ek kakaóból, 2 ek forró vízből és egy tk vajból főzött csoki
½ csomag sütőpor
- 2 tojás csipet sóval felvert fehérjéje
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ha a főzött csoki némileg kihűlt a
tojásokhoz adjuk állandó kevergetés mellett. Hozzászitáljuk a sütőporral elkevert morzsát,
majd a tésztához keverjük a fehérjehabot, ne törjük nagyon össze. Kikent, 18 cm-es kapcsos
tortaformában, előmelegített légkeveréses sütőben, 160 fokon 10-15 perc alatt készre sül,
fontos, hogy ne szárítsuk ki.
Az eredeti recepttől eltérően én még langyosan meglocsoltam a citrusos sziruppal, hogy a
piskóta hűlés közben magába igya a folyadékot.
Hozzávalók a sziruphoz:
- Fél deci víz
- 2 lapos ek Nyírfacukor
- csipet fahéj
- Egy ek. házi narancs- és ugyanennyi citromlikőr (nyírfacukorral kandírozott héjukat vodkával
töltöttem fel, de bármilyen tiszta szesz megteszi, egy hétig hűvös helyen tartottam, majd
átszűrtem)
- Ezek hiányában használhatunk rumot is, akkor a szirupba reszeljünk kezeletlen citrom- és
narancshéjat.
Elkészítés:
A szirup összetevőit főzzük sűrűre, locsoljuk meg vele a csokis piskótánkat. Ha beitta a
szirupot, óvatosan vágjuk ketté. Felületüket kenjük meg gazdagon házi, nyírfacukros, fahéjas
szilvalekvárral. (De használhatunk jó minőségű, boltit is, pl.: a Bakos nyírfacukros lekvárjait).
Hozzávalók a lekvárhoz:
- ízlés szerint szilva
- Nyírfacukor
- fahéj
A lekvár elkészítése:
Egy balzsamecettel épp csak kikent üstbe, lábasba tegyük a kimagozott gyümölcsöt és
Nyírfacukrot, fahéjat, főzzük össze, botmixerrel „pürésítsük”. Az elkészült lekvárt még forrón át
is passzírozhatjuk, csírátlanított befőttesüvegen, celofánnal fedve, tartósítószerek nélkül is
hónapokig eláll, anélkül, hogy megromlana.
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 5 deka, magas kakaótartalmú cukormentes étcsoki
- fél deci vízből és 2 lapos ek Nyírfacukorból főzött cukorszirup
A csokimáz elkészítése:
Az olvasztott csokihoz adjuk a forró szirupot, keverjük homogénre, majd fedjük be vele a
torta tetejét (előzetesen persze lekvározzuk) és szélét.
Ha magasabb tortát szeretnénk, szilárdulás és felvágás után érdemes két szeletet egymás
tetejére helyezni (lásd a képen), ráadásul így a ropogós csoki rétegből is duplán kijut
mindenkinek! Nyolcszeletes tortához duplázzuk a mennyiségeket!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.