Kun-Tomán Viktória receptje és fotója
Hozzávalók a piskótához:
- 3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (helyettesíthető sima búzaliszttel)
- 3 dkg fehér tönkölyliszt (helyettesíthető sima búzaliszttel)
- 6 dkg Nyírfacukor
- 1/2 tk sütőpor
- csipet só
- 1 ek olívaolaj
- 3 tojás
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 6 dkg Nyírfacukor (erősen édesszájúaknak több ajánlott)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér (használhatunk helyette frissen reszeltet is, kb 3 cm-t)
- 25 dkg szilva (kimagozott állapotban lemérve)
- 1 csomag habfixáló (opcionális)
Elkészítés:
A piskótához a tojások sárgáját egy robotgéppel habosra keverjük a Nyírfacukorral, hozzáadjuk az olívaolajat, majd beleszitáljuk a sütőporral és sóval elkevert kétféle lisztet. A tojások fehérjéjét a Nyírfacukorral kemény habbá verjük, majd részletekben óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába, hogy könnyű legyen. Kivajazott, lisztezett 17 cm-es tortaformába töltjük és 160 fokon addig sütjük, amíg a teteje el nem kezd barnulni. (kb. 15-20 perc, tűpróbát azért érdemes megejteni, mielőtt kivesszük a sütőből) Ha kihűlt, három részre vágjuk.
A krémhez a mascarponét robotgéppel addig keverjük a Nyírfacukorral, míg nem lesz szemcsés. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, a fahéjjal és gyömbérrel ízesítjük, és tovább keverjük. Ha elkezd keményedni a tejszínhab, hozzáadjuk a habfixálót és kemény krémmé verjük (vigyázzunk, ne keverjük túl). A szilvát kimagozzuk. A krémet 3 egyenlő részre osztjuk és az alsó réteg piskótát megkenjük az egyik adaggal. Körben elhelyezzük rajta a szilvaszeleteket, majd ráhelyezzük a középső réteg piskótát és ugyanígy rétegezzük.
A felső piskótát díszíthetjük a nyomózsákba töltött krémmel is, de simán csak rákenhetjük, az is jó. Szépen elhelyezzük rajta a szilvaszeleteket és már tálalhatjuk is.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.