Kijevi krémes "deluxe"
Murányi Zita receptje és fotója
Egy ízében leginkább az Esterházy tortához hasonlító, egészséges, mutatós, diós sütemény, melynek elkészítse, csak elsőre tűnik macerásnak. A desszert látványossága és a krémes finomsága, garantáltan mindenkit kárpótol majd a vesződségért!
A tésztalapokhoz:
7,5 dkg master mix/ teljes kiőrlésű tönkölyliszt/zabliszt és ugyanennyi finomliszt
1/3 csomag sütőpor
csipet só és szódabikarbóna
2,5 ek nyírfacukor
7 dkg vaj vagy bio margarin
2 tojássárgája
2 ek light tejföl
És annyi light főzőtejszín/tej, hogy az alapanyagokból inkább lágy, mint kemény tésztát kapjunk.
A liszteket átszitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a sót, úgy, hogy az az előbbivel ne érintkezzen, elmorzsoljuk benne a zsiradékot, nyírfacukorral édesítjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és végül a tejjel, tejszínnel lazítjuk. Míg elkészítjük a tetejére szánt diós habot, a tésztagömböcöt folpackkal letakarva hűtőben pihentetjük.
A diós habhoz:
2 tojásfehérje
3 bő ek nyírfacukor
7 dkg őrölt dió, csipet fahéj szüksgeltetik.
A tojások fehérjét félkemény habbá verjük, hozzáadjuk a diót és a nyírfacukrot, tovább verjük, míg habcsók állagú masszát nem kapunk belőle.
A tésztát két folpack közt kb. fél centi vastagra nyújtjuk, vajazott gáztepsi hátuljára fektetjük, villával megszurkáljuk, majd betakarjuk a diós habbal és előmelegített, 160 fokos légkeveréses sütőben negyed órát sütjük.
Míg a lap kihűl, elkészítjük a vaníliás- rumaromás krémet.
Krém:
2 tojás sárgája
2 ek nyírfacukor
1 ek master mix/tönköly liszt/zabliszt és 1 ek finomliszt
3,5 dl light tej
10 dkg vaj
3 ek nyírfacukor
A vaj és a 3 ek nyírfacukor kivételével a hozzávalókat 20 perc alatt sűrűre főzzük. A vajat a nyírfacukorral habosra keverjük. A vaníliás pudingot kihűtés után egy kupak rumaromával ízesítjük és részletenként hozzáadjuk a cukros vajhoz. Majd az egészet újra kihabosítjuk. Egy órára hűtőbe tesszük.
A kihűlt diós tésztalapot 3 egyforma téglalapra vágjuk. A rétegezéshez és a díszítéshez szükségünk lesz még: xilites baracklekvárra, 2 dkg olvasztott, diabetikus étcsokira, egy kevés őrölt dióra és néhány szem egész, szárazon pirított dióra.
Az alsó lapot megkenjük tetszés szerinti ízű (inkább fanyar legyen) és mennyiségű diabetikus lekvárral, majd a krém egyharmadával, erre újra lap, lekvár s krém kerül. A felső lapot már csak krémmel kenjük meg, megszórjuk kevés őrölt dióval, néhány szem egész csonthéjassal és az olvasztott csokiból csinos csíkokat húzunk rá, így kijelölve a leendő szeleteket is. Ebből az adagból 10 nagy, vagy 20 kisebb szelet lesz.
Jó étvágyat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.