Murányi Zita receptje és fotója
SÜTÉS NÉLKÜL!
A klasszikus kakaós piskótatekercs helyére habkönnyű, a csak bögrés-mikrós néven elhíresült 3 perces sütésnélküli piskóta kerül, melyet tojásfehérjehabbal lazított párizsi krém, makadámdió marcipán és ropogós étcsoki köpeny tesz felejthetetlenné.
A piskótához:
2 evőkanál master mix szénhidrát csökkentő lisztkeverék
2 evőkanál finomliszt
Csipet só, sütőpor és szódabikarbóna
3 ek nyírfaporcukor
1,5 ek holland kakaó
1 tojás
5-6 ek light tej
3 ek olvasztott vaj/bio margarin
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében keverjük össze, ha túl sűrű lenne a massza, kis tejet adjunk még hozzá. A csokis tésztát osszuk két olajjal kikent bögrébe és maximálisan fokozaton, egyenként 2-2 perc alatt mikrohullámú sütőben gőzöljük őket készre. Fordítsuk ki őket a pohárból, takarjuk le és hagyjuk kihűlni. (Ne ijedjünk meg, ha a közepe kicsit ragacsosnak tűnik, akkor jó, ha a piskóta inkább brownie állagú.).
Míg a piskóta pihen, készítsük el a krémet.
Párizsi krém: egy öblös kanál nyírfacukrot 1 ek light tejjel, 1 ek holland kakaóval és 3 dkg vajjal összefőzünk, kihűtjük, majd 5 dkg kihabosított vajat adunk hozzá. Végül egy tojásfehérje felvert habjával lazítjuk, de adhatunk hozzá felvert tejszínhabot is. Kicsit hűtőbe tesszük, majd ezzel a krémmel töltjük be a piskótapótló roládot.
A piskótákat húsdarálón ledaráljuk és a képlékeny masszát egy téglalap alakú folpackra helyezzük, kicsit kézzel formára igazítjuk, majd letakarjuk egy másik folpackkal és nyújtófával finoman kinyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a krémet, majd a folpack segítségével feltekerjük, fél órára mélyhűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a marcipánt:
2 -2,5 szűk marék makadámdió vagy ugyanennyi mandula
4-5 szűk ek nyírfacukor
A hozzávalókat kávédarálóval összedaráljuk, majd az őrleményhez annyi nyírfaporcukrot adunk (sok nem kell), hogy marcipánállagú labdát tudjunk gyúrni belőle. Ha mandulával dolgozunk kis főzőtejszínt is adni kell az őrleményhez, hogy összeálljon. A marcipánt nyírfaporcukorral szelíden meghintett folpackon, egy másik folpackkal letakarva nyújtsuk akkorára, hogy be tudjuk vele takarni a tekercsünket.
Ha a marcipánt a tekercsre helyeztük, már csak étcsokival kell bevonnunk. Ehhez 5-6 dkg diabetikus étcsokit olvasszunk fel a mikróban, majd vonjuk be vele a roládot. Szeletelés előtt néhány órát pihentessük a hűtőben. A tetejét díszíthetjük a maradék makadámdió „törmelékével".
(Az ihletadó, nem reformos receptet a Mit Főzzek Holnap? című blogról vettem, http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek--edessegek/csokolades-marcipanos-piskotatekercs.html)
Jó étvágyat! (6-7 vastagabb szelet lesz)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.