Murányi Zita receptje és fotója
Reform mogyorós burgonyatorta (liszt- és cukormentes) rumos csokikrémmel (4 nagy
szelethez)
A hagyományos krumplitortát néhány hozzávaló mellőzésével kicsit alakbarátabbá
varázsolhatjuk, sőt némi extrával, legyen az egy csipet mézeskalács fűszer, egy kanál kávé,
vagy egy kevéske, Nyírfacukorral kandírozott narancshéj (opcionális) már a karácsonyi ízek-
illatok kavalkádját is megidézhetjük.
Hozzávalók a tésztához:
2 tojás sárgája
5 ek Nyírfaporcukor
12,5 dkg krumpli (2-3 kisebb szem)
4 púpos evőkanál őrölt mogyoró (de dióval, mandulával is működhet)
fél csomag sütőpor
1/2 ek kávé
Csipet só
Mézeskalács fűszer
Egy kevés apró darabokra vágott, Nyírfacukorral kandírozott narancshéj (el is maradhat)
2 tojás fehérjéből készült hab
A tészta elkészítése:
A tojások sárgáját a Nyírfaporcukorral habosra keverjük, a krumplit melegen megtörjük,
botmixerrel egészen simára pépesítjük. A krumplihoz adjuk a tojásos elegyet, a fűszereket, a
mogyorót, sütőport, kávét, narancshéjat, majd a piskótatésztát a felvert tojáshabbal lazítjuk.
18 cm-es kikent, kapcsos tortaformában, előmelegített, légkeveréses sütőben 160 fokon 15-20
percet sütjük (tűpróba). Míg sül, elkészíthetjük a krémet.
Hozzávalók a krémhez:
10 dkg botmixerrel pépesre turmixolt krumpli
5 ek Nyírfaporcukor
2 ek kakaó
1 ek rum
3 ek vaj
Opcionálisan 5 dkg olvasztott diabetikus étcsoki
A krém elkészítése:
Az áttört krumplihoz adjuk a Nyírfacukrot, kakaót, esetlegesen az olvasztott csokit, a rumot és végül
a szobahőmérsékletű vajat, majd botmixerrel addig keverjük, míg egy sima, selymes krémet
nem kapunk. A krumpli keményítőtartalma miatt nem lesz folyós, de azért töltés előtt kicsit
betehetjük a hűtőbe.
A torta összeállítása: A kisült piskótát széltében és hosszában is elfelezzük, így kapunk négy réteget.
A lapokat krémmel töltjük, a torta tetejére és oldalára is hagyjunk krémet! Ha nyolcszeletes
tortát szeretnénk, érdemes mindjárt duplázni a mennyiségeket! Dióval, mogyoróval, esetleg
tejszínhabrózsákkal díszítjük! Nem árt, ha betöltés után a tortát egy éjszakát állni hagyjuk a
hűtőben, hogy az ízek jobban összeérjenek!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.