Nagy örömünkre folyamatosan gyarapodik a nyírfacukorral készült nyalánkságok száma az üzletek polcain: nemrégiben került forgalomba a Nyírfacukros Rizsgolyó Fahéjjal illetve Karobbal.
Összetétele:
Extrudált rizs (pehelyből)
Nyírfacukor
Kókuszzsír
Karobpor/Fahéj
A rizsgolyók ízesítésére is olyan alapanyagokat használtunk, melyet élvezeti értékükön túl élettani szempontból is hasznosak a szervezet számára.
KAROB
Más néven: Szentjánoskenyérfa-mag
A karob por ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, antioxidáns hatású alapanyag. Az őrölt szentjánoskenyérfa magja a kakaóra hasonlít, édeskés ízű gazdag A és B vitaminban, kalciumban. Zsírtartalma viszont alacsonyabb mint a kakaóporé, valamint nem tartalmaz glutént, laktózt, koleszterint, koffeint és nátriumban is szegény. Ajánlott gyermekeknek, várandós és szoptató anyáknak, liszt, tejcukor és kakaóra érzékenyeknek. Nyugodtan fogyaszthatják szívbetegségben és köszvényben szenvedők is.
• energiatartalma (222kcal/100g), és zsírtartalma (1g/100g) jóval alacsonyabb a kakaóénál
• szénhidráttartalma (89g/100g) magasabb, ezért hozzáadott édesítőszert a felhasználás során nem igényel
• a karob gluténmentes, emellett alacsonyabb (5g/100g) a fehérjetartalma is, ezért az allergiások jobban tűrik
• a karob oxálsavmentes, nem tartalmaz sem teobromint, sem koffeint.
Vastartalma miatt fontos szerepe lehet a vérképzésben, illetve vashiányban szenvedőknek kitűnő alapanyag.
FAHÉJ
A fahéj nemcsak egyszerű fűszer, hanem igazi gyógyelixír, ami számos problémánkat képes orvosolni: vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van.
Képes csökkenteni a káros LDL koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt. Elsőrangú a cukoranyagcsere szabályozásában! A fahéj egyszerre többféleképpen is hat a vércukorszintre, így képes akár hússzorosára is növelni a cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt lassítja az emésztés során a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne. Másrészt növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. Amerikai kutatók lehetségesnek tartják, hogy esetleg inzulinhelyettesítőként is alkalmazható lesz a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.
A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért gyakran használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a
hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használták étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, menstruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére. Teakeverékként segítette az étvágy és emésztés javulását, erősítette a gyomrot, javította a szájüreg gyulladásos folyamatait (fogíny- és szájnyálkahártya) gyógyulását. A gasztronómiában nem csak aromás íze miatt adagolták szívesen süteményekhez és tortákhoz, hanem azért is, mert segített megemészteni a zsírokat. Egyéb kedvező tulajdonsága, hogy a benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóz-toleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt is.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.