Verderber Katalin receptje és fotója
Hozzávalók:
Piskóta:
1 tojás
55 g Nyírfacukor
70 g liszt (szénhidrátcsökkentett)
2 evőkanál mák
50 ml tej
50 ml olaj
Mákmousse:
100 g mák
100 ml tej
1 citrom
1 teáskanál vanília kivonat
4 tojás sárgája
80 g Nyírfacukor
40 ml víz
5 lap zselatin
100 ml tejszín
Vérnarancs curd:
2 kisebb vérnarancs
1 citrom
3 tojás enyhén felverve
100 g Nyírfacukor
85 g vaj
Tojáshab:
4 tojásfehérje
80 g Nyírfacukor
Elkészítés:
Először elkészítjük a piskótát, 3 lapot sütünk én külön szoktam a lapokat megsütni, ez a mennyiség egy lapra vonatkozik 18 cm-s tortaformában megsütve. Előkészítjük a tortaformát, kibéleljük sütőpapírral A tojást habosra keverjük a Nyírfacukorral, hozzáadjuk a lisztet, majd az olajjal összekevert tejet, végül a darált mákot. Beleöntjük a formába és 180 C –os sütőben kb 20 perc alatt megsütjük (tűpróba!)
Ezt megismételjük még kétszer.
Közben elkészíthetjük a vérnarancs curd –öt:
A citrusok héját lereszeljük és a levükkel együtt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a tojást a Nyírfacukrot és végül a vajat, alacsony hőfokon kevergetve besűrítjük. Amikor elkészült félretesszük.
Mákmousse:
A mákot daráljuk le a Nyírfacukorral, folyamatosan kevergetve főzzük meg a tejben, ha felszívta a folyadékot akkor van kész. Közben áztassuk be a zselatint hideg vízbe. A citrom héját belereszeljük és hozzáadjuk a vanília kivonatot.
A tojássárgáját gőz fölött habosra keverjük a Nyírfacukorral és a vízzel.
Oldjuk fel a zselatint, csurgassuk a mákos részbe majd adjuk hozzá a habosra kevert tojássárgáját, lazítsuk a keményre vert tejszínhabbal.
Ha kihűltek a lapok összeállíthatjuk a tortát. Összekapcsoljuk a tortaformát, belehelyezünk egy lapot és megkenjük a vérnarancs curd –del, majd ráöntjük a mousse felét, egy újabb lapot helyezünk rá, ismét curd és a mousse másik fele, végül rátesszük az utolsó lapunkat is. A tortát hűtőbe tesszük egy éjszakára, de legalább két órára.
Ha kihűlt és összeértek az ízek, kivesszük a hűtőből, lekapcsoljuk róla a karikát. Felverjük a tojáshabot a Nyírfacukorral, megkenjük vele a tortát, hogy kis csúcsok legyenek rejta, majd konyhai karamellizálóval megpörköljük a csúcsait, én még szárított rózsabimbókkal díszítettem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal