Bárdos Emőke fotója és receptje
Hozzávalók:
25 dkg tönköly fehér liszt
25 dkg házi vaj
25 dkg Nyírfacukor (izlés szerint kicsit kevesebb is elegendő, kb. 20 dkg)
1 egész tojás (ez kihagyható ha valaki érzékeny rá)
1 cs. sütőpor
néhány kanál finom tejföl
Tölteléknek:
1 kg alma
ízlés szerint nyírfacukor, fahéj
Tetejére:1 tojás a kenéshez
A lisztet, vajat, cukrot, tojást egy tálban elkezdjük összedolgozni. A kéz melegétől a vaj és a cukor "megolvad" és ettől kezd el összeállni a tészta. (A néhány kanál tejföl csak akkor kell bele, ha végképp nem akar az állaga gyúrt tészta kinézetűvé válni.) Addig gyúrjuk, amíg homogén tésztát nem kapunk. Amikor szép simára összeállt, 30 percet pihentetjük hűvös helyen.
Addig lereszeljük a meghámozott almát, majd a levétől kinyomkodjuk, cukrozzuk és fahéjjal ízesítjük.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk (az én tepsim kb. 40x40 cm-es) és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Rászórjuk az ízesített almát. Kinyújtjuk a tészta másik felét is és az alma tetejére helyezzük.
Megkenjük a felvert tojással és közepes lángon aranyszínűre sütjük.
Utána pedig már csak arra kell ügyleni, hogy el ne fogyjon előlünk az illatozó langyos pite.
(A tészta a cukor elhagyásával sós, sajtos rúd készítésére is alkalmas. Ekkor mindenképp kell bele a tejföl, hogy összeálljon)
Kellemes sütögetést Mindenkinek!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.