Csermák Ancsa receptje és fotója
"Szeretném benevezni a családomat az egyik kedvenc receptünkkel, amely laktóz, glutén és cukormentes is. Kicsit nehéz recepteket egyeztetni mindannyiunknak a családon belül mert szüleim cukorbetegek, testvérem glutén és laktózérzékeny, jómagam "csak" laktózérzékeny. Egy éve találtunk rá a nyírfacukorra, ami váltotta a Canderelt és azóta nem is használunk mást. Ezt csak úgy versenyen kívül szerettem volna leírni, hogy megköszönjem."
A receptünk:
Citromfüves, epres túrótorta
Hozzávalók a tésztához:
50 g nyírfacukor
100 g vaj
150 g liszt
100 g vaj
150 g liszt
Hozzávalók a túrótöltelékhez:
500 g tehéntúró
90 g étkezési keményítő
200 g nyírfacukor (ezt csak a nagyon édesszájúaknak javaslom, mert eddig mindenkinek jobban ízlett, ha a túróból "kifelejtettük" a cukrot)
5 dl tej
4 dl 20%-os tejföl
1 db citrom héja (lehet lime/narancs is)
2 db tojás
15 g vaníliás cukor
kevés citromfű
pár szem eper
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük. Béleljünk ki sütőpapírral egy kör alakú kapcsos tortaformát úgy, hogy a forma oldalára is felérjen a papír egy-két ujjnyira.
2. A lisztet keverjük el a cukorral, majd gyúrjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Nyomkodjuk bele a tortaformába a tésztát vékonyan a kezünkkel, pont elég lesz hogy picit feljöjjön a forma oldalára is. Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe. Ha megdermedt, hézagosan szurkáljuk meg, és süssük elő. Csak addig süssük, míg pici színt kap.
4. A túrókrém összetevőit egy tálban alaposan keverjük össze, majd kézi keverővel is picit dolgozzuk össze. Utána adjuk hozzá az apróra vágott epret és citromfüvet.
5. Öntsük a nagyon híg tölteléket a formába, és kb. 90 - 100 percig süssük 4-es fokozaton - légkeverés nélkül. Érdemes fél óra elteltével lefedni sütőpapírral, hogy ne barnuljon meg a teteje, másfél óra után pedig leszedni a papírt és 6-osra feltenni 5 percre!
6. Ha kisült a torta, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk körbe a formában egy vékony, sima pengéjű késsel. Vegyük le a keretet, és szeleteljük.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.