Ha a családban bárki cukormentes diétát folytat, az ünnepek alatt feltálalt édességeken túl végig kell gondolnunk azt is, hogy a tálaláskor, főzéskor használt alapanyagok mennyi cukrot tartalmaznak. A gyakran fogyasztott ketchupok, mustárok általában sokat. Hogy elkerüljük az ezek által okozott "alattomos" mellékhatásokat, kevés energiaráfordítással egészséges alapanyagokat állíthatunk elő házilag.
Tárkonyos házi mustár
Hozzávalók:
- 250 g fehér mustármag
- 250 g barna mustármag
- 500 ml víz
- 250 ml muskotályecet ( tokaji)
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál fűszersó
- 2 evőkanál aprított tárkonylevél (szárított tárkonyból 2 kávéskanál)
- 1 kávéskanál frissen őrölt fekete bors
- ½ kávéskanál őrölt fahéj
- ½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
- egy csipet frissen reszelt szerecsendió
- 100 g nyírfacukor
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál frissen reszelt torma
A mustármagot kávédarálóban durvára daráljuk, közben felforraljuk a vizet, amivel egy üveg vagy kerámiatálban leforrázzuk az őrölt mustármagokat. Hozzáadjuk az ecetet és a citromlét, és néhány óráig állni hagyjuk – minél tovább áll, annál csípősebb lesz a mustár. Én akkor kevertem hozzá a többi összetevőt, mikor szobahőmérsékleten teljesen kihűlt a massza. Kiforrázott, csatos üvegekbe tettem (a fenti mennyiségből két, a képen látható üveget töltöttem meg). Lezárva, hűvös, sötét helyen tároljuk, kb. egy hét múlva fogyasztható.
Recept: Két cica konyhája
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.