HTML

Címkék

áfonya (2) agg mónika (1) ajándékcsomag (1) alimentaria 2012 (1) alma (5) almakrém (1) almás (1) almás pite (2) almás szelet (1) amerikai (1) ár/érték (7) arabízek (1) aranygaluska (1) babhéj (1) barack (1) barcelona (1) bazsalikom (1) bejgli (1) bélflóra (1) béres andrea (9) boci torta (2) bögrés süti (2) bonbon (1) bottlik józsef (1) brownie (2) burgonya torta (1) candida (1) chili (1) citrom (2) citromfű (4) citromfüves túrós epertorta (1) cobler (1) csermák ancsa (1) csiga (1) csíkos (1) csili (1) csoki (3) csokipuding (1) csokis piskóta (1) csokis piskótarolád (1) csokitorta (2) csokoládé (19) csokoládészuflé (1) csokoládétorta (2) cukor (1) cukorbetegség (42) cukormentes (74) cukormentes bejgli (1) cukormentes csokoládétorta (1) cukormentes túró rudi (1) cukroskata (1) curd (1) datolya (1) dékány alexandra (1) desszert (2) desszertgolyó (1) diabetikus (71) diéta (2) dió (4) dunahullám (1) duplán gesztenyés süti (1) édesegészség (2) egészség (1) egészségeskeksz (1) egészséges recept (3) egyensúly (1) eper (10) epertorta (1) epres (1) epresfinomsag (1) erdei gyümölcs (2) erdei gyümölcsös joghurtkoszorú (1) erdő (1) eredmények (2) eredmények (1) eredményhirdetés (9) erőss (1) események (18) étcsoki (1) étcsokoládé (2) fagyi (2) fahéj (6) fahéjascukor (1) fahéjas gyömbéres szilva torta (1) fánk (2) faragó erzsébet (1) farkasbetti (1) farsangi fánk (1) február (1) fekete (1) feketeerdő (1) fekete áfonya (1) fogyókúra (2) fokhagyma (1) géher dorka (1) gelarto rosa (2) gesztenye (2) gesztenyés kocka (1) gluténmentes (1) golyó (1) gőzgombóc (1) gyermekláncfű (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyümölcs (1) gyümölcstorta (1) házilekvár (1) házi mustár (1) herbaház (2) hirtling irén (1) hópárduc (1) hortobágyi anna (12) horváth helga (1) hütte (1) immunrendszer (1) innoval (1) január (1) joghurt (6) joghurtdesszert (1) joghurtkrém (2) kakaós (1) kakaóscsiga (1) kakaós csiga (1) karob (2) kávé (1) kecskeruta (1) keksz (2) kekszmanufaktúra (1) kekszszalámi (1) képviselőfánk (1) kerekes ildikó (2) kijevi krémes (1) kinder bueno torta (1) kókusz (4) kókuszliszt (1) körte (2) kóstoltatás (9) koszogovits sándorné (1) kráteres torta (1) krémes (1) kriston andrea (1) kukoricafelfújt (1) kukoricaliszt (2) kukucskálós túrós (1) la delizia (2) lekvár (1) lekváros linzer (2) levendula (1) leves (1) life (1) linzer (1) lisztérzékenység (2) lúdláb torta (1) mák (3) mákos muffin (1) mákos süti (1) máktorta (1) mák mousse torta vérnarancs curddel (1) málna (3) málnás muffin (1) mandula (3) mandulatorta (1) mangós narancsos túrótorta (1) marcipán (2) mascarpone (3) mascarponés citromtorta (1) mazsola (2) meddőség (1) mediline (1) mediline üzletház (3) megfázás (1) meggy (6) meggyes túrókrém (1) menta (1) mézeskalács (1) miért jobb a nyírfacukor (2) miért jó a fogaknak a nyírfacukor? (1) miért jó a nyírfacukor (39) mini túrós kosárkák (1) mi a (1) mi a nyírfacukor (1) mogyoró (1) mogyorós csók (1) mousse (1) muffin (6) murányi zita (6) mustár (1) narancs (1) narancslekvár (1) narancsos csokis fánk (1) narancsos túrós (1) narancsos zserbó (1) nyertesek (1) nyírfa (1) nyírfacukor (120) nyírfacukor termékek (1) nyírfaméz (1) nyírfa cukor (1) oligo (1) őszi desszert (1) pacsi judit (1) palacsinta (1) papp mihályné marika (1) pap kutasi szilvia (3) paradicsom (1) paradicsomlekvár (1) passné jakab henrietta (1) pcos (1) piskóta (1) piskóta sütés nélkül (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pite (1) pohárkrém (1) pohár desszert (1) prebiotikum (1) premium (1) probiotikum (1) puding (3) receptek (109) receptverseny (96) receptverseny. (2) receptverseny 2. forduló (1) receptverseny március (1) reform torta (1) répatorta (1) reszelt (1) reszelt tészta (1) reszelt tésztás túrós sütemény (1) rétes (4) ribizli (1) rizsgolyó (2) rizspuding (1) rost (1) rudi (1) sacher (2) sajttorta (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (1) sokmagvas (1) somlói galuska (1) sült puding (1) sütemény (37) sütés (1) süti (1) sütőtök (3) szeder (4) szedresfagyi (1) szent istván bazilika (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (1) szuflé (1) technikák (24) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejcukorérzékenység (1) tejszínes kávékrém (1) tejszínhab (1) tészta (1) tiramisu (1) tönkölyliszt (2) tönköly liszt (1) torta (7) túró (4) túrórudi (1) túrós citromos zablepény (1) túrós rétes (1) túrótorta (1) túró rudi (1) túró rudi házilag (2) túró töltelék (1) újdonság (1) valentin nap (1) vanília (2) vaniliapuding (1) vaníliasodó (1) vanillin (1) vargarita (1) verderber katalin (4) vérnarancs (1) vilmoskörte (1) xilit (1) xylit (1) xylitol (2) zab (1) zabfalatok (1) zabkorpa (2) zabsüti (1) zselatin (1) zsolt (1) nyírfacukor (42)

2012.02.22. 07:00 EdesenEgeszseges

Miért jó a nyírfacukor? - Murányi Zita

Mivel már Facebook oldalunkon is kialakult egy vita arról, mennyire "éri meg" nyírfacukrot használni, feltettünk néhány kérdést ezzel kapcsolatban receptversenyünk résztvevőinek - ők már bebizonyították, hogy folyamatosan használják a terméket, tehát hitelesen és pártatlanul tudnak nyilatkozni ezzel kapcsolatban. Köszönjük, hogy megosztották velünk észrevételeiket!

 

Murányi Zita, a receptverseny egyik résztvevője válaszolt kérdéseinkre:

 

 

Ár/érték arányban milyennek találod a nyírfacukrot a hasonló termékekhez képest?
 
Maximálisan elégedett vagyok a nyírfacukor árával, hiszen a hasonló, kevésbé jó tulajdonságokkal rendelkező édesítőszereknél (melyek nem ritkán aszpartamot is tartalmaznak) semmivel sem drágább, a steviánál pedig, ami hasonló pozitív élettani hatásokkal rendelkezik ugyan (alacsony glikémiás index, fogszuvasodást gátló hatás, stb…), de aminek minimális mellékíze azért van, lényegesen olcsóbb.
 

Milyen dolgozni vele a hagyományos cukorfélékhez képest?
 
Semmivel sem nehezebb. A süteményeken túl sós ételekhez is szoktam tenni egy-egy csipetet, hogy kiemeljem az ételek ízét. Imádok vele házi marcipánt készíteni, de a tejfölös túrógombóc tetejére szórva is abszolút hozza a hiányzó cukor „feelinget”, ugyanígy a kakaós tejbezabira (zabkorpából készült tejbegríz) hintve is nagyon finom. Egyedül karamellizálni nem lehet, illetve, ha némi porédesítővel keverem (nem aszpartam tartalmúval), időnként még az is sikerülni szokott.

Mennyit használsz belőle a cukorhoz képest?
 
Kicsivel kevesebbet, olyan 80%-nyit, illetve általában kb. egy lapos evőkanálnyit veszek 2 dkg-nak egy receptben, ami súlyra valamivel kevesebbet nyom.
 

Ízre, állagra milyennek találod?
 
Ízre számomra tökéletesen pótolja a hagyományos, finomított cukrot, igaz, azt már nagyon rég nem fogyasztottam. Az állaga is tetszik, egyetlen negatívumot tudnék mondani, van, hogy a dobozban állás közben „becsomósodik”, de ezen könnyen lehet segíteni. Például a nagyobb nyírfacukor kristályokat felhasználás előtt nejlonzacskóba téve áthengerelem egy nyújtófával.
 

Milyen okból használsz cukor helyett helyettesítő terméket?
 
Kamaszkorom óta törekszem a tudatos, egészséges táplálkozás alapelveinek betartására, kezdetben teljes kiőrlésű lisztekkel, finomítatlan nyírfacukorral kísérleteztem. Illetve a fennálló reflux betegségem miatt sem fogyaszthatok cukrot. Mára a legszívesebben nyírfacukrot használok és az alacsonyabb szénhidráttartalmú liszteket (master mix) s magliszteket (mandulaliszt, lenmagliszt, stb…) részesítem előnyben.

 

 

 

 Zita két süteménnyel nevezett be a receptverseny februári fordulójára:

 

Kijevi krémes

 

 

Részeges mogyorós csók

 

Szólj hozzá!

Címkék: ár/érték murányi zita miért jó a nyírfacukor


A bejegyzés trackback címe:

https://edesenegeszseges.blog.hu/api/trackback/id/tr1004160509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása