HTML

Címkék

áfonya (2) agg mónika (1) ajándékcsomag (1) alimentaria 2012 (1) alma (5) almakrém (1) almás (1) almás pite (2) almás szelet (1) amerikai (1) ár/érték (7) arabízek (1) aranygaluska (1) babhéj (1) barack (1) barcelona (1) bazsalikom (1) bejgli (1) bélflóra (1) béres andrea (9) boci torta (2) bögrés süti (2) bonbon (1) bottlik józsef (1) brownie (2) burgonya torta (1) candida (1) chili (1) citrom (2) citromfű (4) citromfüves túrós epertorta (1) cobler (1) csermák ancsa (1) csiga (1) csíkos (1) csili (1) csoki (3) csokipuding (1) csokis piskóta (1) csokis piskótarolád (1) csokitorta (2) csokoládé (19) csokoládészuflé (1) csokoládétorta (2) cukor (1) cukorbetegség (42) cukormentes (74) cukormentes bejgli (1) cukormentes csokoládétorta (1) cukormentes túró rudi (1) cukroskata (1) curd (1) datolya (1) dékány alexandra (1) desszert (2) desszertgolyó (1) diabetikus (71) diéta (2) dió (4) dunahullám (1) duplán gesztenyés süti (1) édesegészség (2) egészség (1) egészségeskeksz (1) egészséges recept (3) egyensúly (1) eper (10) epertorta (1) epres (1) epresfinomsag (1) erdei gyümölcs (2) erdei gyümölcsös joghurtkoszorú (1) erdő (1) eredmények (2) eredmények (1) eredményhirdetés (9) erőss (1) események (18) étcsoki (1) étcsokoládé (2) fagyi (2) fahéj (6) fahéjascukor (1) fahéjas gyömbéres szilva torta (1) fánk (2) faragó erzsébet (1) farkasbetti (1) farsangi fánk (1) február (1) fekete (1) feketeerdő (1) fekete áfonya (1) fogyókúra (2) fokhagyma (1) géher dorka (1) gelarto rosa (2) gesztenye (2) gesztenyés kocka (1) gluténmentes (1) golyó (1) gőzgombóc (1) gyermekláncfű (1) gyógytea (1) gyömbér (1) gyümölcs (1) gyümölcstorta (1) házilekvár (1) házi mustár (1) herbaház (2) hirtling irén (1) hópárduc (1) hortobágyi anna (12) horváth helga (1) hütte (1) immunrendszer (1) innoval (1) január (1) joghurt (6) joghurtdesszert (1) joghurtkrém (2) kakaós (1) kakaóscsiga (1) kakaós csiga (1) karob (2) kávé (1) kecskeruta (1) keksz (2) kekszmanufaktúra (1) kekszszalámi (1) képviselőfánk (1) kerekes ildikó (2) kijevi krémes (1) kinder bueno torta (1) kókusz (4) kókuszliszt (1) körte (2) kóstoltatás (9) koszogovits sándorné (1) kráteres torta (1) krémes (1) kriston andrea (1) kukoricafelfújt (1) kukoricaliszt (2) kukucskálós túrós (1) la delizia (2) lekvár (1) lekváros linzer (2) levendula (1) leves (1) life (1) linzer (1) lisztérzékenység (2) lúdláb torta (1) mák (3) mákos muffin (1) mákos süti (1) máktorta (1) mák mousse torta vérnarancs curddel (1) málna (3) málnás muffin (1) mandula (3) mandulatorta (1) mangós narancsos túrótorta (1) marcipán (2) mascarpone (3) mascarponés citromtorta (1) mazsola (2) meddőség (1) mediline (1) mediline üzletház (3) megfázás (1) meggy (6) meggyes túrókrém (1) menta (1) mézeskalács (1) miért jobb a nyírfacukor (2) miért jó a fogaknak a nyírfacukor? (1) miért jó a nyírfacukor (39) mini túrós kosárkák (1) mi a (1) mi a nyírfacukor (1) mogyoró (1) mogyorós csók (1) mousse (1) muffin (6) murányi zita (6) mustár (1) narancs (1) narancslekvár (1) narancsos csokis fánk (1) narancsos túrós (1) narancsos zserbó (1) nyertesek (1) nyírfa (1) nyírfacukor (120) nyírfacukor termékek (1) nyírfaméz (1) nyírfa cukor (1) oligo (1) őszi desszert (1) pacsi judit (1) palacsinta (1) papp mihályné marika (1) pap kutasi szilvia (3) paradicsom (1) paradicsomlekvár (1) passné jakab henrietta (1) pcos (1) piskóta (1) piskóta sütés nélkül (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pite (1) pohárkrém (1) pohár desszert (1) prebiotikum (1) premium (1) probiotikum (1) puding (3) receptek (109) receptverseny (96) receptverseny. (2) receptverseny 2. forduló (1) receptverseny március (1) reform torta (1) répatorta (1) reszelt (1) reszelt tészta (1) reszelt tésztás túrós sütemény (1) rétes (4) ribizli (1) rizsgolyó (2) rizspuding (1) rost (1) rudi (1) sacher (2) sajttorta (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgarépa (1) sokmagvas (1) somlói galuska (1) sült puding (1) sütemény (37) sütés (1) süti (1) sütőtök (3) szeder (4) szedresfagyi (1) szent istván bazilika (1) szilva (2) szilvalekvár (1) szilveszter (1) szuflé (1) technikák (24) tejbegríz (1) tejberizs (1) tejcukorérzékenység (1) tejszínes kávékrém (1) tejszínhab (1) tészta (1) tiramisu (1) tönkölyliszt (2) tönköly liszt (1) torta (7) túró (4) túrórudi (1) túrós citromos zablepény (1) túrós rétes (1) túrótorta (1) túró rudi (1) túró rudi házilag (2) túró töltelék (1) újdonság (1) valentin nap (1) vanília (2) vaniliapuding (1) vaníliasodó (1) vanillin (1) vargarita (1) verderber katalin (4) vérnarancs (1) vilmoskörte (1) xilit (1) xylit (1) xylitol (2) zab (1) zabfalatok (1) zabkorpa (2) zabsüti (1) zselatin (1) zsolt (1) nyírfacukor (42)

2012.07.25. 09:49 EdesenEgeszseges

Receptverseny/Július: Arab ízek tortája

DSC_8738.jpg

Ujj László receptje és fotója

Hozzávalók a felső piskótához:

2 tojás
220 g datolya
50 g pisztácia
80 g vaj
93 g fehér tönköly liszt
6 g sütőpor
40 g nyírfacukor
csipetnyi só

Hozzávalók az alsó piskótához:

1 kisebb méretű tojás
36 g datolya
38 g pisztácia
26 g vaj
31 g fehér tönköly liszt
2 g sütőpor
11 g nyírfacukor
csipetnyi só

Hozzávalók a pisztácia krémhez:

125 g héjától megtisztított pisztácia
0,5 dl tejszín
40 ml víz
3 ek nyírfaporcukor
4 kanál nádcukor

Hozzávalók a csokoládé krémhez:

50-60 g pisztácia
130 g étcsokoládé (én Tibi 60 %-os étcsokit használtam)
100 ml tejszín

Elkészítés:

Pisztácia krém töltelék elkészítése
Felmelegítünk egy lábos vizet, amikor már éppen felforrna, elzárjuk, és beletesszük a pisztáciát. 5-10 percig
állni hagyjuk. Kiszedjük a vízből, majd egy konyharuha segítségével leválasztjuk róla a hártya vékony réteget.
(Ez a folyamat egy kicsit időigényes, ajánlom alatta a Gyűrűk Ura trilógia első részének megtekintését, pont
belefér, de megéri mert így kapjuk meg a gyönyörű szép zöld színű pisztácia magokat, ill. így éri el a pisztácia a
jellegzetes édeskés ízét.) Az esetlegesen rajtamaradó vizet itassuk le a magokról egy konyharuha segítségével.
Tegyük bele a megtisztított pisztáciát, nyírfacukrot, nádcukrot, tejszínt és a kevés vizet az aprítóba, dolgozzuk el,
amíg eléri a megfelelő krémes állagot. Ha kész, tegyük be a hűtőbe.

Felső piskóta elkészítése
A torta felső piskótáját én Zila tortaformában készítettem, de természetesen egy sima 18 cm-es tortaformával
is helyettesíthető. Ez esetben sűrűbbre csináljuk a pisztácia krémet és így külön rétegként betölthető a tortába.

A piskóta elkészítésénél fontos, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen.
Áztassuk be egy kis meleg vízbe a vékonyra felkockázott datolyát.
Keverjük össze a szárazanyagokat; a durvára darált pisztáciát (a piskótához nem kell a hártya réteget eltávolítani), a lisztet, sütőport és a csipetnyi sót.

A tojásokat elhabarjuk, majd a vajat a nyírfacukorral habosra keverjük. A vajas készítményhez hozzákeverjük a
tojásokat úgy, hogy egy krémes elegyet kapjunk. Öntsük le a már előbb beáztatott datolyáról a vízet és egy
kicsit itassuk le, majd öntsük hozzá a vajas-tojásos készítményünket és egy hablapát segítségével forgassuk
össze apránként a szárazanyagokkal.

Tésztánkat öntsük az előzőleg kivajazott (vagy formaelválasztóval lefújt) tortaformába, és előmelegített
gázsütőben 4-es 5-ös fokozat között (körülbelül 185 fokon) 21-22 perc alatt készre sütjük. Miután kivesszük a
sütőből, lefordítva hagyjuk kihűlni.

Alsó piskóta elkészítése
Az alsó piskóta elkészítéseinek lépései megegyeznek a felső piskóta lépéseivel, csak a hozzávalók arányai
változnak. Ez a kb. 1 cm magas piskóta karika lesz a torta alapja. A tésztát egy 18 cm-es formába öntsük. Kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Csokoládé krém töltelék elkészítése
Vízgőz felett felolvasztjuk a 200 g csokoládét. Mialatt felolvad a csokoládé, felverjük a tejszínt. A megolvadt
csokoládéba egy nagy kanálnyit teszünk a felvert tejszínből, és gyors mozdulatokkal elkeverjük a csokoládéban,
majd hozzákeverjük a maradék tejszínt is. Hozzáadjuk a vékony héjától megszabadított pisztáciát, és elkeverjük
benne. Hagyjuk hűlni.

A torta betöltése
A kihűlt alsó piskóta karikát megkenjük a csoki töltelékünkkel úgy, hogy a torta szélére is maradjon egy kevés,
majd ráhelyezzük a felső piskótánkat. A felső piskóta üregeit megtöltjük a pisztácia krémmel. A megmaradt
csokoládéval bekenjük a torta oldalát és durvára darált pisztáciával díszítjük.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: pisztácia cukorbetegség receptek csokoládé torta sütemény datolya technikák receptverseny nyírfacukor nyírfacukor arabízek tönköly liszt


A bejegyzés trackback címe:

https://edesenegeszseges.blog.hu/api/trackback/id/tr34676664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása