Ujj László receptje és fotója
Hozzávalók a felső piskótához:
2 tojás
220 g datolya
50 g pisztácia
80 g vaj
93 g fehér tönköly liszt
6 g sütőpor
40 g nyírfacukor
csipetnyi só
Hozzávalók az alsó piskótához:
1 kisebb méretű tojás
36 g datolya
38 g pisztácia
26 g vaj
31 g fehér tönköly liszt
2 g sütőpor
11 g nyírfacukor
csipetnyi só
Hozzávalók a pisztácia krémhez:
125 g héjától megtisztított pisztácia
0,5 dl tejszín
40 ml víz
3 ek nyírfaporcukor
4 kanál nádcukor
Hozzávalók a csokoládé krémhez:
50-60 g pisztácia
130 g étcsokoládé (én Tibi 60 %-os étcsokit használtam)
100 ml tejszín
Elkészítés:
Pisztácia krém töltelék elkészítése
Felmelegítünk egy lábos vizet, amikor már éppen felforrna, elzárjuk, és beletesszük a pisztáciát. 5-10 percig
állni hagyjuk. Kiszedjük a vízből, majd egy konyharuha segítségével leválasztjuk róla a hártya vékony réteget.
(Ez a folyamat egy kicsit időigényes, ajánlom alatta a Gyűrűk Ura trilógia első részének megtekintését, pont
belefér, de megéri mert így kapjuk meg a gyönyörű szép zöld színű pisztácia magokat, ill. így éri el a pisztácia a
jellegzetes édeskés ízét.) Az esetlegesen rajtamaradó vizet itassuk le a magokról egy konyharuha segítségével.
Tegyük bele a megtisztított pisztáciát, nyírfacukrot, nádcukrot, tejszínt és a kevés vizet az aprítóba, dolgozzuk el,
amíg eléri a megfelelő krémes állagot. Ha kész, tegyük be a hűtőbe.
Felső piskóta elkészítése
A torta felső piskótáját én Zila tortaformában készítettem, de természetesen egy sima 18 cm-es tortaformával
is helyettesíthető. Ez esetben sűrűbbre csináljuk a pisztácia krémet és így külön rétegként betölthető a tortába.
A piskóta elkészítésénél fontos, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen.
Áztassuk be egy kis meleg vízbe a vékonyra felkockázott datolyát.
Keverjük össze a szárazanyagokat; a durvára darált pisztáciát (a piskótához nem kell a hártya réteget eltávolítani), a lisztet, sütőport és a csipetnyi sót.
A tojásokat elhabarjuk, majd a vajat a nyírfacukorral habosra keverjük. A vajas készítményhez hozzákeverjük a
tojásokat úgy, hogy egy krémes elegyet kapjunk. Öntsük le a már előbb beáztatott datolyáról a vízet és egy
kicsit itassuk le, majd öntsük hozzá a vajas-tojásos készítményünket és egy hablapát segítségével forgassuk
össze apránként a szárazanyagokkal.
Tésztánkat öntsük az előzőleg kivajazott (vagy formaelválasztóval lefújt) tortaformába, és előmelegített
gázsütőben 4-es 5-ös fokozat között (körülbelül 185 fokon) 21-22 perc alatt készre sütjük. Miután kivesszük a
sütőből, lefordítva hagyjuk kihűlni.
Alsó piskóta elkészítése
Az alsó piskóta elkészítéseinek lépései megegyeznek a felső piskóta lépéseivel, csak a hozzávalók arányai
változnak. Ez a kb. 1 cm magas piskóta karika lesz a torta alapja. A tésztát egy 18 cm-es formába öntsük. Kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Csokoládé krém töltelék elkészítése
Vízgőz felett felolvasztjuk a 200 g csokoládét. Mialatt felolvad a csokoládé, felverjük a tejszínt. A megolvadt
csokoládéba egy nagy kanálnyit teszünk a felvert tejszínből, és gyors mozdulatokkal elkeverjük a csokoládéban,
majd hozzákeverjük a maradék tejszínt is. Hozzáadjuk a vékony héjától megszabadított pisztáciát, és elkeverjük
benne. Hagyjuk hűlni.
A torta betöltése
A kihűlt alsó piskóta karikát megkenjük a csoki töltelékünkkel úgy, hogy a torta szélére is maradjon egy kevés,
majd ráhelyezzük a felső piskótánkat. A felső piskóta üregeit megtöltjük a pisztácia krémmel. A megmaradt
csokoládéval bekenjük a torta oldalát és durvára darált pisztáciával díszítjük.
Jó étvágyat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.