Szőllős Anett receptje és fotója
Hozzávalók:
1kg fehérkenyér liszt
3 tojás
5 dkg nyírfacukor
20 dkg rama
1/2 marék zsír
2,5 dl tej
1 élesztő
fahéj
kakaópor
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom kb. 2,5 dl langyos tejben. A lisztet egy nagy tálba szórom, a közepébe mélyedést készítek. Mikor az élesztő felfutott, a mélyedésbe öntöm, kevés lisztet szórok a tetejére és összekeverem, hogy galuska állagú legyen. Ismét hagyom megkelni. Mikor már jó hólyagos, hozzáteszem a tojásokat, a nyírfacukrot, a maradék tejet, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrom, majd kanalanként hozzá dolgozom az olvasztott, de nem meleg margarint és a zsírt és hólyagosra "verem". Lehetőleg ne lisztezzük csak a leges legvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta (ha túllisztezzük, a tésztát sűrű lesz).
Ha ezzel megvagyunk a kelesztő tálat kilisztezzük, a tésztát belehelyezzük és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk téglalap alakúra. Bőven megszórjuk fahéjas nyírfacukorral,a másikat kakaóval ,mert ebből 2 lesz feltekerjük, mint egy fonott kalácsot, Megkenjük a tetejét tojássárgával és így kelesztjük még 1/2 órát. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütjük. Mikor kész, nyírfacukros vízzel kenjük be a tetejét gyönyörű lesz.:-)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.